Balıkesir’de ebelere ’doğum ve sonrası sıfır sorun’ eğitimi

Türkiye Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve Balıkesir Üniversitesi ile Balıkesir Kamu Hastaneler Birliğinin imzaladığı protokol doğrultusunda; “Ebeler için güncel yaklaşımlarla doğuma bakış” eğitim programının birinci...

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir’de ebelere ’doğum ve sonrası sıfır sorun’ eğitimi

Türkiye Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve Balıkesir Üniversitesi ile Balıkesir Kamu Hastaneler Birliğinin imzaladığı protokol doğrultusunda; “Ebeler için güncel yaklaşımlarla doğuma bakış” eğitim programının birinci oturumu Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde yapıldı. 2. oturumun ise 6-10 Kasım tarihlerinde yapılması planlandığı açıklandı.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Servet Kocaöz, “Doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmeleri, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları, sahada gebe eğitimlerinin standardize edilmesi, normal doğumun yaygınlaştırılması amacı ile ebelere yönelik hazırlanan eğitim programına 1. grupta 60 ebe katıldı. Bu eğitimler, 7 grup halinde yapılırken doğum hizmetlerinde görev alan toplamda 390 ebenin eğitime katılımı sağlandı”dedi.

Kocaöz, şunları söyledi: “Günümüzde endikasyonsuz sezaryenle doğum oranlarındaki artış, beraberinde getirdiği komplikasyonlarla doğumu anne ve bebek için zor hale getirdi. Normal doğumla; annenin doğum sonrası normal hayatına hızla dönebilmesi, bebeğin de normal doğumla daha sonra gelişebilecek kanıtlanmış ya da kanıtlanmamış birçok sağlık probleminden kurtulması sağlanıyor. Bu yüzden normal doğumun özendirilmesi, yaygınlaştırılması noktasında ebelere büyük işler düşmektedir. Sahadaki ebelerimizin etkin olarak sistemde kullanabilmesi için doğum sürecinde “sıfır sorun” prensibiyle tekrar bilgilerini gözden geçirmeleri gereği doğurmuştur. Yapılan eğitimlerle; bilgili, tecrübeli ebelerle yola devam edilerek normal doğumun kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Ebelerimiz için planlanan ve uygulanan eğitimlerde eğitim öncesi yapılan testlerde başarı oranı %29 iken eğitim sonunda yapılan testlerde başarı oranı %94’lere ulaşmıştır. Bu da yinelenen eğitimlerin gereğini ve başarısını göstermektedir. Ayrıca İlimizde Anne Dostu Hastane ünvanı alan ilk hastanemiz “Gönen Devlet Hastanesi” olmuştur. Diğer hastanelerimizde de Anne Dostu Hastane” ünvanı almak için çalışmalarımız devam etmekte olup 2018 yılı içerisinde Anne Dostu Hastane kriterlerini tamamlamaları sağlanacaktır. Doğurganlık oranı düşük olan ilimizde genç ve üretken nüfusumuzun artması için doğumun özendirilmesi ve en az “3” çocuk yapılması şarttır. Bu konuda da geleceğimizin teminatı olan ebelerimizin sorumluluğu büyüktür"

Yorumlar