Memur hükümetin zam teklifini kabul etmedi

Hükümet, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkı teklifinde bulundu. Memur-Sen teklifi kabul etmeyeceklerini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Memur hükümetin zam teklifini kabul etmedi

Hükümet, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkı teklifinde bulundu.

Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 4. dönem toplu görüşmeler kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonundaki toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığındaki Kamu İşveren Heyeti, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine hükümetin zam teklifini sundu.

Bakan Sarıeroğlu, hükümet olarak kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkı teklif ettiklerini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Kamu işveren heyeti olarak 2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3, 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum. 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkının da ödeneceğini belirtmek istiyorum." dedi.

Bakan Sarıeroğlu, 4. dönem toplu görüşmeleri kapsamında Bakanlığın Reşat Moralı Salonundaki toplantıda, AK Parti hükümetlerinin kamu çalışanlarının örgütlenmesine öncelik vererek devlet ile çalışanın aynı masada buluşmasını sağladığını bildirdi.

2010 yılındaki referandumla toplu sözleşme hakkının çalışma hayatına kazandırıldığını anımsatan Sarıeroğlu, bu kazanımın ardından çalışanların mali ve sosyal haklarında ciddi iyileştirmelerin sağlandığını, kamu çalışanlarının yaşam standardının büyüyen ve gelişen Türkiye ile birlikte yükseldiğini dile getirdi.

Son 15 yılda aile yardımı dahil en düşük memur maaşında yüzde 97, ortalama memur maaşında ise yüzde 61 oranında reel artışın sağlandığına işaret eden Sarıeroğlu, şunları ifade etti:

"Yine memur emeklisi maaşlarında da 2002 yılında 377 lirayken, 2017'nin Temmuz ayı itibariyle bin 871 liraya kadar yükselten ilerlemeleri her birlikte yaşadık. 2002-2017 döneminde kamu görevlilerimizin geneline yapılan katsayı artışlarının dışında da bazı kamu görevlilerimizin aylık ve ücretlerinde ilave artışlar yapıldı. Kamu çalışanlarımızın bütçeden aldıkları pay arttı. 2002'de toplam personel giderlerinin bütçesi içerisindeki payı yüzde 18,4 iken 2017 yılında bu rakam yüzde 29,7'ye yükseldi"

"Kamu çalışanlarına iki kez ilave bir derece verdik"

Sarıeroğlu, kurumlar arası maaş dengesizliklerini gidermek için de çok önemli adımlar attıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Aynı kadro unvanında kurumdan kuruma değişen ücret uygulamasına son vererek, kurumlar arası ücret dengesini sağladık. Yine banka promosyonlarından kamu emekçilerinin faydalanmasını sağladık. Kamu çalışanlarına iki kez ilave bir derece verdik. Disiplin Affı Kanununu çıkarttık. Sosyal devlet olmanın ve vatandaşlarımıza nitelikli hizmet sunmanın bir gereği olarak kamuda istihdam edilen personel sayımızda da son 16 sene içerisinde çok ciddi artışlar sağladık. Kamuda kariyer uzmanlığını yaygınlaştırdık. Yine kamuda başörtüsü yasağını ortadan kaldırarak, önemli bir ayrımcılığa son verdik." 

AK Parti hükümetleri olarak eğitimden sağlığa, ulaştırmadan toplu konuta, enerjiden sosyal yardımlara kadar birçok alanda ilklerin uygulayıcısı olduklarını vurgulayan Sarıeroğlu, kamu çalışma hayatının da bu ilklerde nasibini aldığına dikkati çekti.

"406 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz"

Kamu görevlileri sendikalarının temsilcilerine, "1 Ağustos tarihinden itibaren yürüttüğümüz müzakerelerde, masada taraflar değil, paydaşlar olarak yer aldık. Sendikalarımızın temsilcileri, konfederasyon başkanlarımızla yaptığımız çalışmalar, müzakereler gerçekten büyük bir nezaket içerisinde geçti. Güçlü bir diyalog ortaya koyduğumuza inanıyorum." diye hitap eden Sarıeroğlu, görüşmelerin aynı nezaket içerisinde devam edeceğine inandığını ifade etti.

Bakan Sarıeroğlu, açıklayacakları teklifin ardından görüşmelerin ve müzakerelerin uzlaşı arayışı içerisinde devam edeceğini belirterek, şu görüşlere yer verdi: "Toplu sözleşme tekliflerini hem genel hem de 11 hizmet kolumuz itibariyle titizlikle ele almaya devam edeceğiz. Teklif edilen bütün madde sayılarımız biliyorsunuz 776'ydı. Komisyonlarda yaptığımız çalışmalarla bunları birinci liste ve ikinci liste olarak ayrıştırdık. Şu anda 406 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Yine ikinci listemizde yer alan az önce de görüştüğümüz bazı konuların da gündemimizde olacağını buradan belirtmek istiyorum. Ama biliyorsunuz ki toplu görüşmeler sınırları ve kapsamları kanunla belirlenmiş süreçler bu bağlamda görüşmelerimizi mali ve sosyal haklar üzerinden sürdüreceğimizi de bir kez daha belirtmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde, toplu sözleşme görüşmelerimizde yasal kapsam gereği ele alamadığımız belki de yer veremediğimiz birçok konu olabilecek. Bunları da inşallah önümüzdeki dönemde birincil ve ikincil yasal düzenleme gerektiren hususlarda paydaşlarımızla birlikte ortak bir gayret içerisinde olacağımı kendi adıma ve bakanlığımız adına belirtmek istiyorum. Yine bu süreçte gördüğümüz Kurum İdari Kurulları ve Kamu Personel Danışma Kurullarının da önümüzdeki dönem daha etkin ve verimli çalışması gerekliliği var ve bununla ilgili de inşallah önümüzdeki dönemde sendikalarımız ve paydaşlarımızla bir çalışma içerisinde olacağız."

Görüşmeler kapsamında Kamu İşveren Heyeti olarak bugünden sonra da müzakerelerini sürdüreceklerini aktaran Sarıeroğlu, "İnşallah müzakerelerimiz sonucunda güzel bir anlaşmayla sürecimizi tamamlarız. Kamu işveren heyeti olarak 2018 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3, 2019 yılı ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 olarak teklifimizi sunuyorum. 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkının da ödeneceğini belirtmek istiyorum." dedi.

Memur-Sen Başkanı Yalçın'dan anında cevap

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin kamu görevlileri ve memur emeklileri için yaptığı zam teklifini eleştirerek, "Anlaşılan o ki Kamu İşveren Heyeti'nin hesap makinesi eski Türkiye'den kalma. Biz, sunulan teklifi eski Türkiye'nin teklifi olarak görüyoruz." dedi.

Yalçın, 4. dönem toplu görüşmeleri kapsamında Bakanlığın Reşat Moralı Salonundaki toplantıda, hükümetin 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkı teklifine tepki gösterdi.

Teklif edilen zam oranının kabul edilebilir olmadığını belirten Yalçın, şunları söyledi:

"Anlaşılan o ki Kamu İşveren Heyeti'nin hesap makinesi eski Türkiye'den kalma. Biz, sunulan teklifi eski Türkiye'nin teklifi olarak görüyoruz. Onun için bu teklifi müzakere etmeye değer bulmuyoruz ve bu teklife kapalıyız. Kamu İşveren Heyeti'nden yeni makul ve makbul teklifler bekliyoruz. Yeni makul ve makbul teklifler geldiğinde cebimiz de kapımız da açık olacaktır."

"Açlık sınırı yükseliyor, alım gücümüz düşüyor"

Yalçın, toplantıdan sonra, beraberindeki Memur-Sen yöneticileriyle birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Finans sektörünün mevcut enflasyon rakamının yaklaşık yedi katı kar ettiğini anımsatan Yalçın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu durumu eleştiren açıklamalarının olduğunu söyledi.

Bankaların karının korunduğu bir ortamda kamu çalışanlarına Maliye Bakanlığının cimriliğinden pay düştüğünü belirten Yalçın, şöyle konuştu:

"Açlık sınırı yükseliyor, alım gücümüz düşüyor. Az önce 16 yıllık süreçte kamu görevlilerinin en düşük devlet memuru maaşının yüzde 97 yükseldiği ifade edildi. Dolayısıyla yoksulluk sınırının 4 bin 800 lira civarında seyrettiği ve açıklanan bütün rakamların birbirine yakın olduğu bir noktada 2 bin 405 lira ücret alan bir kamu görevlisinin, en düşük devlet memuru maaşının yoksulluk sınırının yarısı kadar olduğu gözüküyor. Biz bunun yükselmesi ve bir sonraki toplu sözleşmede bu makasın tamamen kapatılmasına endeksli üç alternatifli teklifle masaya gittik. Dolayısıyla masada bütün seçenekleri önlerine sunarak hangi kalemden iyileştirme yapılacaksa onu kamu işveren heyeti belirlesin istedik ve masaya gelirken de üç şarta hazır olarak geldik. Birincisi yüzde 16 istemişiz. AK Parti'nin kuruluşunun 16. yılı 2018 için. Dolayısıyla eğer teklifimiz karşılanmış olsaydı 'evet' kartonunu kaldıracaktık. Müzakere edilebilir bir rakam ifade edilebilmiş olsaydı o zaman masada 'bunu müzakereye açığız, sonraki teklifinizi görelim' diyecektik. Fakat masaya gelen teklif, müzakere edilmesi mümkün olmayan bir teklif. Onun için 'bu teklifi müzakereye kapalıyız' yaklaşımını ortaya koyduk. Teklifi küçültenler bu saatten sonra Türkiye'yi büyütenlerle temas kursunlar. İleri giden Türkiye'nin geriye giden memurları olmak bize reva görülmesin."

"Uzlaşının çıkması Kurban Bayramı öncesi çifte bayram etkisi yaratır"

Yalçın, bir basın mensubunun, "Nasıl bir rakam gelse müzakereye açık olurdunuz?" sorusuna, "Teklif gelmeden buna ilişkin cümleyi kurmak yakışık almaz, doğru olmaz. Dolayısıyla biz AK Parti'nin 16. kuruluş yıl dönümünde çok makul bir teklif sunmuşuz, yüzde 16 gibi 2018 için bir rakam ifade etmişiz." karşılığını verdi.

Yalçın, başka bir basın mensubunun, görüşmelerin son günü olan 21 Ağustos'a kadar uzlaşının mümkün olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Ben masadan uzlaşının olması gerektiğini buradan ifade ediyorum. Onun için hükümetin bizi test etmek yerine hesap makinesinin tuşlarını kontrol etmesinin daha kolay olduğunu, daha doğru olduğunu düşünüyorum. Onun için bu masadan uzlaşının çıkması Kurban Bayramı öncesi çifte bayram etkisi yaratır. Buna Türkiye'nin ihtiyacı var, buna kamu görevlilerinin ihtiyacı var. Onun için ben şimdiden tatsız cümle kurmak istemem. Makinenin tuşları değişir, yeni teklif gelir, kapımız açık, cebimiz açık."

Yorumlar