ASTED’ten Ayvalık sokaklarında keyifli eğitim

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, ağacın yaşken eğileceği inancıyla trafik kazalarını önleyebilmek için okullarda trafik eğitimleri yapan Adil Sosyal Tüm Engelliler Dostları Grubu (ASTED), öğrencilere 4. Kez ‘Korsan Kaptan Barakuda’nın...

Google Haberlere Abone ol
ASTED’ten Ayvalık sokaklarında keyifli eğitim

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, ağacın yaşken eğileceği inancıyla trafik kazalarını önleyebilmek için okullarda trafik eğitimleri yapan Adil Sosyal Tüm Engelliler Dostları Grubu (ASTED), öğrencilere 4. Kez ‘Korsan Kaptan Barakuda’nın İzinde’ adını taşıyan keyifli bir oyunla eğitim verdi.

ASTED’in Ayvalık’taki çeşitli okullarda eğitim ve öğrenim gören; anasınıfı, ilkokul ve ortaokul olmak üzere 22 öğrenciyle gerçekleştirdiği eğitim amaçlı oyunda; ilçe esnafı korsan oldu, öğrencilerin trafikle ilgili sorularını yanıtladı.

Trafik kurallarına uyan ve uymayan sürücüleri tespit eden öğrencilerin oyun sonunda bulduğu hazine ise bir 22 ayrı sinema filmi giriş bileti oldu.

27 yıl önce yaşadığı trafik kazasında görme engelli kalan ASTED’in Genel Koordinatörü Namık Tuncel’in verdiği söz konusu eğitime; Ayvalık Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Ayvalıklı esnaflarla öğrenci velileri de destek verdi.

Türkiye’nin; Dünya genelinde trafik kazalarında rekortmen ülkeler arasında yer alması nedeniyle, trafik kazalarının azalması ve yeni neslin bilinçli sürücü olması adına yürütülen projenin bir etabı olan eğitimde öğrencilerin büyük bir keyif alması ise dikkatlerden kaçmadı.

Bu kapsamda; ASTED’in gönüllü üyeleriyle ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan 22 öğrenciye Namık Tuncel yapacakları etkinlik hakkında genel bir bilgi verdi. Daha sonra bir kafeteryada öğrencilerle neşeli bir kahvaltıyla başlayan eğitimde; Eski Gümrük Meydanı’na geçen öğrenciler, buradaki otoparkta otomobillerin yükseklikleri ve araçların arkasından yada önünden caddeye çıkarken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgilendirildi.

Eski Gümrük Meydanı’ndan Atatürk Caddesi’ne geçen öğrencilere Kaptan Barakuda’nın Ayvalık’a geldiği ve kaçtığına ilişkin bir ironi ile verilen eğitimde; trafik kuralları, caddelerde karşıdan karşıya geçiş sırasındaki dikkat edilmesi gereken hususlar, yol kenarından seyir halindeki araçlarda emniyet kemeri takmayan sürücülerle, 3 kişinin bir motosiklete binmesi, cep telefonu kullanarak araç kullanılması gibi sürücü hataları izlettirildi.

Masalsı eğitimde; bir haritayla ipuçlarını değerlendirerek oyunda korsan rolü üstlenen esnaflara ulaşan öğrenciler; bu esnaflara yönelttikleri trafikle ilgili soruların yanıtlarını almayı ihmal etmedi.

Sokaklarda dolaşırken yabancılara karşı dikkatli olunması, herhangi bir olay durumunda ilçe esnafından yardım istenmesi gerektiği de öğrencilere verilen bilgiler arasında yer aldı.

Ayvalık’ta bir optik mağazasının sahibi olan Eren Adamışoğlu’nun da trafikte en önemli organlardan birini göz olması nedeniyle eğitime katılan öğrencilere ücretsiz göz taraması yaptığı etkinlikle ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel, oyunun alt yapısının trafik bilincini eğlenceli bir şekilde öğrencilere vermek olduğunu vurguladı.

Namık Tuncel, Türkiye’de yaklaşık 15 milyon engelli bulunduğunu ve bu engellilik sebeplerinin en büyük etkeninin de trafik kazaları olduğuna dikkat çekerek, “Bizim ASTED olarak amacımız, ülkemizde en azından gelecekte engelli sayısının artmaması ve bilinçli sürücülerin trafiğe çıkmamasını sağlayabilmektir. Bu projeyle çocuklarımızın oyun oynarken öğrenmelerini planladık. Öğrencilerimiz ilçemizin sokaklarını ve esnaflarını tanıdı. Sosyal kaynaşma oldu. Hem kendilerini korumayı hem de trafik kurallarına uymayı eğlenerek öğrendiler. Öğrendikleri teorik bilgileri canlı olarak görme ve uygulama imkânı buldular. Bunun onlarda olumlu bir etki bıraktığını düşünüyorum. Sonuçta trafik kuralları vatandaşların can ve mal güvenlikleri için vardır. Bu oyunla, çocuklarımıza bunu en iyi şekilde verebilmeyi hedefledik. Ben bize bu konuda destek veren herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Bu tür eğitimlerin Avrupa’da anaokulların da başlayıp, lise çağlarına kadar da sürdüğüne işaret eden Tuncel, “Bizim ülkemizde ise trafik eğitimleri sadece ilkokulların 4. sınıflarında veriliyor. Oysa bu yeterli olmuyor. Ben, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında trafik eğitimlerinin Avrupa’da olduğu kıstaslara yükseltilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

3 saat süren Korsan Kaptan Barakuda’nın İzinde” adını taşıyan eğitici oyun, Ayvalık’ın ünlü bir çorba salonunda içilen çorbaların ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Merkez Polis Karakolu’nda görevli memurlardan trafik kurallarına ilişkin bilgiler alınmasıyla sona erdi.

Oyun sonunda öğrencilerin bulduğu hazine ise; 22 adet ücretsiz sinema bileti oldu.

Yorumlar