İslam ülkeleri kültür ithalatçısı durumunda

Müslüman ülkeler dünya medyasının tüketicisi olup, diğer ülkelerin ürettikleri içerikleri tüketmekle yetiniyor

Google Haberlere Abone ol
İslam ülkeleri kültür ithalatçısı durumunda
Osman Hulusi Boyraz | Londra

Giderek sanal bir yapıya bürünen dünyada Müslüman ülkeler kendilerine pasif bir konumda olmayı seçmiş görünüyor. Dünyada medya  ve sanal eğlence ithalatı yapan ülkeler arasında sadece bir Müslüman ülke öne çıkmayı başarmış, diğerleri ise tüketici konumunda olmaktan kurtulamamış.

Thomson Reuters ve Dubai İslam Ekonomisi Sermayesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve 2015/2016 Küresel İslami Sermaye Raporu'ndaki bilgilerden derlenen çalışma çerçevesinde, İslami İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin, dünya medya ve sanal eğlence sektöründeki yerleri mercek altına alındı. 

Medya başlığı altında, ülkelerin diper ülkelere yaptıkları medya ihracatı ve bundan elde ettikleri gelirler ele alınıyor. Sanal eğlence başlığı altında ise, cep telefonu oyunlarından, bilgisayar oyunlarına, akıllı telefon uygulamalarından, televizyon programlarına kadar geniş bir yelpaze altındaki veriler değerlendiriliyor. 



Ele alınan tüm bu veriler ışığında dünyaya en çok medya  ve sanal eğlence ithalatı yapan ülkenin Çin olduğu göze çarpıyor. İkinci sırada ABD yer alırken onu İngiltere takip ediyor. 

İlk 10'da kendine yer bulabilen tek İslam ülkesi ise Birleşik Arap Emirlikleri olarak göze çarpıyor. BAE 195,185 milyon dolarlık medya ve sanal eğlence ihracatı oranıyla listede kendine sekizinci sırada yer bulabilmiş. BAE'yi dokuzuncu sıradaki Rusya ve onuncu sıradaki Hindistan takip ediyor. 

Bir anlamda kültür ihracatı da sayılabilecek bu alanda Müslüman ülkeler büyük oranda ithalatçı konumunda görünüyor. 

Yorumlar