Hürriyet önce 'gazetecilik' sonra 'hata' dedi

Yaptığı habere attığı 'algı operasyonlu' başlık nedeniyle kamuoyunda tepki çeken Hürriyet gazetesi, önce haberini ve başlığını savundu ancak üç gün sonra yaptığı açıklamada skandal başlık için, "Editöryal hata" diyerek, "Üzgünüz" ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Hürriyet önce 'gazetecilik' sonra 'hata' dedi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Hürriyet'in 'karargah rahatsız' şeklindeki skandal başlığıyla ilgili tartışmalar devam ederken gazeteden geri adım geldi. Daha önce eleştirilere cevap olarak başlığı savunan gazete bu kez geri adım atarak, başlık için, "Editöryal hata" dedi.

Hürriyet gazetesi 25 Şubat'ta yayımlanan ''Karargâh rahatsız'' başlıklı haberle ilgili olarak iknici bir açıklama yaptı. Gazete açıklamasında haberle ilgili olarak "maksadı aşan bir editoryal hata olarak görülebilir. Bunun için üzgünüz." ifadelerine yer verildi.  İşte Hürriyet'in açıklamasının ilgili kısmı: "Bu haberin iç sayfada aktarılışında yazı işleri tarafından “İddia ve eleştiriler 7 konuda yıpratıyor” başlığının üstünde kullanılan “Karargah Rahatsız" ifadesi Genelkurmay Başkanlığı'nın ilgili açıklamasında da belirtildiği gibi, bilgilendirmede yer almamıştır.  

Hürriyet'in haberindeki “rahatsızlık” ifadesi,  Genelkurmay Başkanı’nı hedef alan söz konusu iddia ve eleştirilerin yarattığı durumu açıklamak amacıyla kullanılmıştır.  Ancak maalesef haberimiz yayımlandıktan sonra gördük ki bu ifade, Genelkurmay'da hükümete karşı bir rahatsızlık varmış şeklinde de anlaşılabilmektedir. 

Bu başlığa böyle bir anlam yüklenmesi aklımızın ucundan dahi geçmemiştir. Böyle bir kasıt kesinlikle söz konusu değildir. Kasıt bu olmamakla birlikte ‘karargahta rahatsızlık’ başlığı maksadı aşan bir editoryal hata olarak görülebilir. Bunun için üzgünüz..."

GAZETEDE BAŞLIK İNTERNET SİTESİNDE MANŞETTİ

Hürriyet gazetesinin 'editöryal hata' diyerek kendini savunmaya çalıştığı haberin hata olmadığı, gazetenin internet sitesindeki veriliş tarzında açıkça belliydi. Gazetenin internet sitesinde 72 puntoyla üst manşetten verilen haberde, gazetenin iç sayfalarında kullanılan, "Karargah rahatsız" başlığı "manşet" olarak atılmıştı. 

İLK AÇIKLAMADA 'NEREDESİNDEN BAKILIRSA BAKILSIN GAZETECİLİKTİR' DENMİŞTİ

Gazete tarafından 25 Şubat tarihinde yapılan ilk açıklamada, haber ve atılan başlık savunularak şöyle denilmişti: 

"Hürriyet, bu haberde yalnızca gazetecilik saikleriyle hareket etmiştir. Gazetemizin Ankara Temsilcisi Hande Fırat, habercilik amacıyla Orgeneral Akar'a yönelik söz konusu eleştiri ve suçlamaları Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi'ne sormuş, aldığı yanıtları da yine gazetecilik ölçüleri içinde haberleştirmiştir. Neresinden bakılırsa bakılsın, sadece gazetecilik söz konusudur. Bunun dışında söylenecek her şey yalandan ibarettir. Bu hadise başlı başına, Türkiye'de iftirada sınır tanımazlığın en uç örneklerinden biri olarak hafızalara yerleşecektir. Herkesin kabul ettiği üzere, sergilediği gazetecilikle darbe girişiminin püskürtülmesinde ve demokrasimizin korunmasında hayli önemli bir rol oynamış olan Ankara Temsilcimiz Hande Fırat'a atılan bu iftiranın pespayeliğini en iyi değerlendirecek olan Türk kamuoyunun sağduyusudur."

ERDOĞAN SERT ÇIKMIŞTI

25 Şubat'ta Hürriyet gazetesinde yayımlanan ''Karargah rahatsız'' başlıklı habere tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Atılan başlık bir terbiyesizliktir, seviyesizliktir. Bu başlığı atmaya gazetenin ne yönetimi, ne de patronaj kadrosu muktedir değildir, olamaz. Bunun için bazı adımlar atılmış vaziyette. Bizler bunun takipçisi olacağız. Bu, bunların eski alışkanlıkları. Herkes yerini, konumunu bilecek" dedi.

Yorumlar

ferit hürriyet simavi yahudini gazetesi yahudiye çalışıyor islam düşmanı vatan haini bir gazete yargılansın cezasını çeksin