Cumhuriyet'in Davutoğlu'na açtığı davaya ret

Cumhuriyet gazetesinin, şehit Savcı Kiraz'ın cenaze törenine alınmayarak, haber verme hakkının çiğnendiği iddiasıyla Başbakan Davutoğlu'na açtığı 10 bin liralık manevi tazminat davası reddedildi

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet'in Davutoğlu'na açtığı davaya ret

Cumhuriyet gazetesinin, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze törenine alınmayarak, haber verme hakkının çiğnendiği iddiasıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu'na açtığı 10 bin liralık manevi tazminat davası reddedildi.

İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesindeki 3. duruşmaya, gazetenin avukatı Abbas Yalçın ile Başbakan Davutoğlu'nun avukatı İsmail Safi Işık, katıldı. Abbas Yalçın, daha önceki beyanlarını tekrar ederek, davanın kabulünü talep etti. 

Avukat Işık ise Savcı Kiraz'ın şehit edilmesiyle ilgili, Cumhuriyet gazetesinin 1 Nisan 2015'te, DHKP-C'li teröristin Kiraz'ın başına silah dayadığı fotoğrafı kullandığını hatırlattı.

Işık, söz konusu haberde kullanılan fotoğrafın, Savcı Kiraz'ın kişilik haklarına karşı bir saldırı olarak değerlendirildiğini bildirerek, "Bu fotoğrafın yayımlanmasından sonra bazı basın kuruluşlarının cenazeye katılmaları halinde, törene katılanlarca gösterilebilecek tepkilerin önlenmesine çalışılmıştır. Dolayısıyla kamu güveninin sağlanması amaçlanmıştır. Davanın reddine karar verilmesini istiyoruz." dedi. 

Hakim Ayşe Kurtoğlu, davanın reddine karar verdiğini belirtti.

DAVA KONUSU

Cumhuriyet gazetesi, Savcı Kiraz'ın cenaze törenine Cumhuriyet'in de aralarında olduğu bazı gazete ve televizyonların alınmamasıyla ilgili Başbakan Davutoğlu'na, "kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle, 10 bin lira talepli manevi tazminat davası açmıştı.

DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Savcı Kiraz'ın cenaze törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Basın özgürlüğü kadar önemli olan bir başka mesele, ülkenin geleceğini tehdit eden teröristlerin propagandalarına alet olmamaktır. Bundan sonra herkes dikkat edecek. Şimdi çıkıp da birisi, 'akreditasyon uyguladı mı'... Bugün uyguladık. Evet, o basın organlarının muhabirlerinin bu cenazeye gelme hakları yoktur. Bu ailenin karşısına çıkma hakları yoktur. O çocuğun karşısına çıkıp da o çocuğun resmini çekmeye hakları yoktur, olmayacaktır da." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar