Kara Harp Okulundaki darbe girişimi davası başladı

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemler nedeniyle 75'i tutuklu 239 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı

Google Haberlere Abone ol
Kara Harp Okulundaki darbe girişimi davası başladı

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin 75'i tutuklu 239 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması başladı.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya sanıklar ve yakınları, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Kimlik tespitinin ardından mahkeme başkanı, sanıklara yöneltilen suçlamaları hatırlatarak, duruşmanın başladığını bildirdi.

Eski KHO Dekanı Tuğgeneral Kerim Acar ile eski KHO Kurmay Başkanı Albay İlhami Polat'ın da sanık olarak bulunduğu davada, Emniyet Genel Müdürlüğü, eski KHO Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz ile Çetingöz'ün emir astsubayı Ahmet Çörpan da müşteki olarak yer alıyor.

- "Darbe girişiminde 3 ayrı grup vardı"

İddianamede, sanıkların, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör amacıyla askeri komutanlıkların gasbedilmesi" ve "terör amacıyla cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.

Darbe girişimi gecesi KHO'daki personelin 3 ayrı grup olduğu tespitine yer verilen iddianamede, ilk grubun günlük mesaiyi terk etmeyenler, ikinci grubun mesaiyi terk eden ancak Tabur Komutanı kurmay Binbaşı Hasan Hüseyin Eçik'in talimatıyla kışlaya gelen ve nizamiyede görevlendirilenler, üçüncü grubun ise eylemlerin başlaması üzerine okula çağrılan öğrenci adayı, dekanlık ve Savunma Bilimleri Enstitüsü çalışanlarından oluştuğu kaydedildi.

İddianamede, birinci grubun, darbe girişiminde aktif rol oynayan çekirdek personel olduğu, okul komutanını etkisiz hale getirerek, onun adına emirlerle çalışanları planlanan faaliyetlere sevk ettiği belirtildi.

İkinci grubun, nizamiyede görev alarak KHO'ya dışarıdan gelebilecek ve nakilleri engelleyebilecek halk ve darbe karşıtı kolluk kuvvetlerine karşı sabah saatlerine kadar silahlı ve mühimmatlı şekilde nöbet tuttuğu anlatılan iddianamede, üçüncü grubun, okul içerisindeki eylemleri organize eden İlhami Polat ve Kerim Acar'ın talimatı üzerine silah aldıkları, darbeyi yöneten grubun emirleri doğrultusunda kendilerine verilecek görevleri bekledikleri aktarıldı.

İddianamede bu grubun, okulun güvenliğini sağlama görevinin bulunmadığına dikkati çekildi.

Önceden planlanarak, girişim gecesi saat 21.50'den itibaren okul komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün zorla alıkonulduğu, okulun sevk ve idaresinin zorla ele geçirildiği ifade edilen iddianamede, bu saatten itibaren zanlılardan İlhami Polat'ın yönlendirmeleriyle, olay tarihinde tuğgeneral rütbesiyle KHO Dekanı olan şüpheli Kerim Acar'ın okul komutanı rolünü üstlendiği bildirildi.

İddianamede, olay gecesi KHO'daki tüm faaliyetlerde lider rolü oynayan kişinin Polat olduğu, Acar'ın ise "olayda etkin olmayan pasif lider rolü üstlendiği" vurgulandı.

Olay günü öğrenci alım faaliyetleri için teşkil edilen "Kesin Karar Kurulu"na başkanlık eden Okul Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün nasıl derdest edildiği de anlatıldı.

Okul Komutanı, emir astsubayı ile aynı oda, 2 silahlı nöbetçi içeri, biri dışarıda kapı önünde olacak şekilde 16 Temmuz 2016 saat 10.30'a kadar alıkonuldu.

Yorumlar