Güney Sudan'daki barış süreci

- Sudan Dışişleri Bakanı Gandur: - "Machar, barış süreci yeniden başlarsa 'savaşın ve mermilerin' durdurulmasını kabul etti"

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'daki barış süreci

HARTUM (AA) - Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın "barış sürecinin yeniden canlanması durumunda savaşın durdurulması"nı kabul ettiğini belirtti.

Gandur, yaptığı açıklamada, Güney Afrika ziyaretinin, Güney Sudan'da barış sürecinin yeniden canlanması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde hükümet ile muhalifler arasında yürütülen müzakere çalışmalarının bir parçası olduğunu ifade ederek, ülkesinin, Güney Sudan'da barış ve emniyetin yeniden sağlanması için çalıştığına dikkati çekti.

Ziyaret kapsamında Machar ve diğer muhalif liderlerle bir araya geldiğini kaydeden Gandur, "Machar, barış süreci yeniden başlarsa 'savaşın ve mermilerin' durdurulmasını kabul etti." dedi.

Ayrıca Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yakın zamanda görüşmek için gerekli düzenlemelerin tamamlandığını aktaran Gandur, görüşmenin, IGAD'ın "Güney Sudan" konulu son zirvesinde alınan kararların uygulamaya konulması ve barış sürecinin yeniden canlanması amacıyla gerçekleştirileceğini belirtti.

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur ile Etiyopyalı mevkidaşı Workneh Gebeyehu perşembe günü Güney Sudan'daki barış sürecini yeniden canlandırmak amacıyla Güney Afrikalı yetkililerle bir araya gelmişti.

Riek Machar, Güney Sudan'da hükümet güçleriyle girdiği çatışmalar sırasında yaralanmasının ardından ülkeyi terk ederek Güney Afrika'ya sığınmıştı.

Etiyopya'da 12 Haziran'da yapılan IGAD zirvesine katılan liderler, Güney Sudan'daki taraflara çatışmaların durdurulması ve barış anlaşmasının hayata geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar