TİKA’dan Uganda’da sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Uganda Sağlık Bakanlığı görevlileri ve çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarından oluşan 8 kişilik heyete yönelik iki...

Google Haberlere Abone ol
TİKA’dan Uganda’da sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Uganda Sağlık Bakanlığı görevlileri ve çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarından oluşan 8 kişilik heyete yönelik iki hafta süren eğitim programı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılında Uganda’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerdeki görüşmelerde gündeme gelen Uganda’da yüksek kaliteli sağlık tesisleri oluşturulması hususunda Uganda Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’den destek talep etmesi üzerine kısa vadede ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim programları düzenlenmesine karar verildi. Bu çerçevede, gelen heyete ülkemizde uygulanan “verem (tüberküloz) kontrol programı” ve “aşı ile önlenebilir hastalıklara yönelik aşılama programları” hakkında eğitimler düzenlendi.

Türk Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı’nda başlayan eğitimler kapsamında tüberküloz alanında çalışan gruba "Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı" tanıtıldı. Ardından Atatürk Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dr. Şeref Özkara gözetiminde tüberküloz tanı ve tedavi süreçleri ile doğrudan gözetimli tedavi hakkında uygulamalı eğitimler verildi. Grup ayrıca verem savaş dispanserleri ve mobil tarama ekiplerini ziyaret ederek sahada yürütülen çalışmaları inceleme fırsatı buldu. Öte yandan Türk Halk Sağlığı Kurumu Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı’ndaki programlarda heyetteki idari görevlilere ülkemizde uygulanan "Aşı Takip Sistemi" tanıtıldı. Aşıların güvenli bir şekilde transferini konu edinen soğuk zincir yönetimi ve soğuk hava depoları yönetimi hakkında bilgiler verildi. Aşı ve tıbbi malzeme üretimi yapan firmalara ziyaretleri de içeren programlar kapsamında heyet, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde yürütülen hizmetleri yerinde inceledi. Heyet ayrıca bebeklere yönelik aşılama programları ve aşı kampanyaları hakkında bilgiler edindi.

Eğitim sonunda TİKA’yı ziyaret eden heyet programın çok kapsamlı ve verimli geçtiğini belirterek teşekkür ve memnuniyetlerini ilettiler. Türkiye’deki verem kontrol programı ve aşılama programlarının çok başarılı olduğunu ifade eden heyet, eğitimler boyunca gördükleri uygulamaları kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye çalışacaklarını belirtti. Ayrıca bu alanlardaki önemli kişi ve kurumlarla tanıştıklarını ve başlatılan işbirliğini devam ettireceklerini söylediler. Katılımcılara sertifikaları ise Dr. Şeref Özkara tarafından takdim edildi.

Dünyada her yıl 1.5 milyon tüberküloz ilişkili ölümlerin yüzde 95’ten fazlası gelişmekte olan ülkelerde meydana geliyor. Bu yüzden tüberküloza yoksul ülke hastalığı olarak nitelendiriliyor. Uganda’da da yüksek oranda görülen tüberküloz, ölümle sonuçlanan hastalıkların başında geliyor. Ülkede tedavi hizmetlerinin merkezden uzak bölgelerdeki hastalara ulaştırılamaması, tüberkülozun diğer bulaşıcı hastalılarla beraber görülmesi ve teşhis ve tedaviyi mümkün kılacak tıbbi ekipman yetersizliği ülkede önemli sorunlar olarak görülüyor.

Ayrıca Uganda’da her yıl 8 milyona yakın bebeğin difteri, tetanoz ve boğmaca gibi hastalıklara karşı aşı olamadığı belirtiliyor. Uzmanlar, ülkede sağlık hizmeti için ayrılan ödenek konusunda büyük eksiklik olduğunu ve kırsal kesimlere hizmet götürülemediğini kaydediyor. Söz konusu eğitimlerin bu alanlardaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Yorumlar