Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Batı Trakya'da

- Çavuşoğlu: - "(Türkiye-Yunanistan ilişkileri) İki ülke arasında iş birliği devam ettiği sürece azınlık sorunları da masaya getirilecek" - "Karşılıklı anlayış ve dostane ilişkiler içerisinde ve komşuluk ilişkileriyle tüm sorunlar çözülebilir"

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Batı Trakya'da

İSKEÇE (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında iş birliği devam ettiği sürece azınlık sorunlarının da ele alınacağını söyledi.

İskeçe kent merkezindeki programını tamamlayan Çavuşoğlu, Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı dağlık kesime geçti.

Çavuşoğlu, Ketenlik köyü meydanında Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, SYRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Aliçavuş ile köylüler tarafından coşkuyla karşılandı.

Meydanda toplanan gruba seslenen Çavuşoğlu, soydaşlardan ümitsizliğe, yeise kapılmamalarını, geleceğe umutla bakmalarını istedi.

Türkiye'nin Batı Trakya'daki Türk azınlığı asla yalnız bırakmayacağını belirten Çavuşoğlu, "Sizin içinizden çıkan bir kardeşiniz olarak her zaman yanınızda olacağımı taahhüt ediyorum." dedi.

Çavuşoğlu'nun konuşması sırasında çevredeki binaların balkonlarında bulunan köylüler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kastederek, "Reisicumhur'u Balkan çayına bekliyoruz" yazılı pankart açtı. Bunun üzerine Çavuşoğlu, "Biliyorum, tüm ümmetimizin olduğu gibi, tüm milletimizin olduğu gibi, onun dik duruşunu, onun şefkatli bakışını, onun mazlumlara sahip çıkışını, onun kadirşinaslığını bilerek onu burada görmek istiyorsunuz, her geldiğimizde bunu ifade ediyorsunuz. Allah nasip ederse neden olmasın. Ankara'ya döndüğümde bu talep ve isteğinizi kendisine ileteceğim." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından köy meydanındaki soydaşlarla sohbet ederek, rengarenk yerel kıyafetler giyen çocuklarla hatıra fotoğrafı çektiren Çavuşoğlu, daha sonra Ketenlik gençlerinin kendi imkanlarıyla kurduğu kütüphaneyi gezdi.

- Şahin köyüne ziyaret

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Ketenlik'in ardından geldiği Şahin köyü meydanında da kendisini bekleyen soydaşların sevgi gösterileriyle karşılaştı.

Bir evin balkonundan köylülere hitap eden Çavuşoğlu, Şahin köyünün sadece Batı Trakya'da değil, Türkiye'de de destansı bir üne sahip olduğunu belirterek, kendisine gösterilen ilgi ve konukseverlik için teşekkürlerini iletti.

Bölgeyi ve Şahin köyünü daha önce de ziyaret ettiğini ve sorunları iyi bildiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu sorunların Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı anlayış ve dostane ilişkiler çerçevesinde çözülebileceğine inandığını anlattı.

Türk azınlığın sorunlarının çözümü için yasal ve meşru yollar izlenmesinin önemini vurgulayan Çavuşoğlu, "Biliyorum, Batı Trakya'nın sorunları var. Eğitim sorunu var, din özgürlüğü sorunu var, vakıflar sorunu var, etnik kimlik meselesi var. Her şeyin önemlisi ekonomik sorunları var. Sabredin ve süreç içerisinde mücadelenizi verin, hukuk sisteminden dışarı asla çıkmayın. Ülke içerisinde iyi vatandaşlar olun. Kanunların sizlere yüklemiş olduğu sorumlulukları yerine getirin. Ülkenize yardımcı olun."

Soydaşlardan mutlaka sorumluluklarını yerine getirmelerini isteyen Çavuşoğlu, taleplerini dile getirmekten çekinmemeleri tavsiyesinde de bulundu.

- Türkiye-Yunanistan ilişkileri

Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmelere de değindi.

İki ülke arasında iş birliği devam ettiği sürece azınlık sorunlarının da masaya getirileceğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Yunanistan'ı ziyareti tasarlanıyor. Allah'tan bir mani olmazsa inşallah Yunanistan'a bir ziyaret gerçekleştirecek. Bundan önceki temaslarda da önemli mesafeler kaydedildi. Bu iş birliği devam ettiği müddetçe sizin konularınızı da masaya getirmekten, talep ve beklentilerinizi dile getirmekten asla imtina etmeyeceğiz. Neyimiz varsa söyleyeceğiz, onlar da söyleyecek. Biz biliyoruz ki karşılıklı anlayış ve dostane ilişkiler içerisinde ve komşuluk ilişkileriyle tüm sorunlar çözülebilir. Eğer kendi potansiyellerimizi ortaya çıkarabilirsek, bölgesel meseleler üzerinde yoğunlaşırsak gerçekten de hem Yunanistan Cumhuriyeti hem de Türkiye Cumhuriyeti bu bölgenin güçlü iki devleti olacaktır."

Yorumlar