"Dünyaya söyleyecek sahici sözlerimiz var"

- İlk sayısında "Bitki Ressamlığı" konusuna odaklanan kültür, sanat ve şehir dergisi "Z" yayın hayatına başladı - Derginin Genel Yayın Yönetmeni Anbarlı: - "Bir kavrama, bir konuya derinlemesine bakabilmek, farklı kültürler arasında bir karşılaştırma fırsatı sunmak hakikaten çok önemli bir anlatım dili. Bunu tekrar kazanmamız lazım" - "Sadece İstanbul odaklı ve ulusal düzeyde değil, uluslararası alanda kıymet taşıyacak bir içerik üretimini hedeflemek dünyaya söyleyecek sahici sözlerimiz olduğunu gösteriyor" - "Dergi, uluslararası kültür sanat camialarıyla temas kurabileceği bir kültür yayıncılığı aksına geçmeyi hedefliyor. Bu hakikaten önemli bir cüret, sınırlarımızı zorlayan önemli bir kalkışma"

Google Haberlere Abone ol
"Dünyaya söyleyecek sahici sözlerimiz var"

İSTANBUL (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - "Z" dergisi Genel Yayın Yönetmeni Muhammed Nur Anbarlı, ilk sayının geniş yelpazede bir akışa sahip olduğunu belirterek, "Zeytinburnu ilçesinden yola çıkarak, sadece İstanbul odaklı ve ulusal düzeyde değil, uluslararası alanda kıymet taşıyacak bir içerik üretimini hedeflemek, hem dünyaya söyleyecek sahici sözlerimiz olduğunu gösteriyor hem de kendi kendimize konuşmak yerine evrensel konular ve yaklaşımlar üretmek anlamına geliyor." dedi.

Zeytinburnu Belediyesi'nin öncülüğünde yayın hayatına başlayan kültür, sanat ve şehir dergisi "Z"nin ilk sayısında "Bitki Ressamlığı" konusuna odaklanılıyor.

Türkiye'nin yanı sıra Japonya, İran, Avustralya ve Çin bitki ressamlığının mercek altına alındığı dergide, yurt içi ve yurt dışından yazarların yaklaşık 65 makalesi yer alıyor.

Anbarlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada derginin mevsimlik tematik anlamda Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

"Z" dergisinin, bitki ressamlığını konu edinmesinde büyük heyecanlarının olduğuna dikkati çeken Anbarlı, "Bir kavrama, bir konuya derinlemesine bakabilmek, birçok açıdan yaklaşabilmek, farklı kültürler arasında bir karşılaştırma fırsatı sunmak hakikaten çok önemli bir anlatım dili. Bunu tekrar kazanmamız lazım." diye konuştu.

- "Evrensel konular ve yaklaşımlar"

Anbarlı, dergide işlenen kavramları yerel kültür ve gelenekteki akışla ele aldıklarını anlatarak, "Bunu yaparken dış dünyada ne durumda olduğunu kavramak, Batı ve Asya kültürü açısından karşılaştırma yapabilecek şekilde ortaya koymak istiyoruz. Böylece bugünkü durumu doğru gözlemlemek bize zengin imkanlar sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Z"nin modern dergicilik açısından geniş imkanlar sunduğu için tematik olarak hazırlandığını belirten Anbarlı, şöyle devam etti:

"İlk sayı, tarih içinde geriye doğru giderek karakteristik örnekler sunan, kendi tarihi ve kültürel arka planımız içindeki gelişimi öykülendiren, ardından nihayet günümüzdeki durumu anlatan bir akışa sahip. Zeytinburnu ilçesinden yola çıkarak, sadece İstanbul odaklı ve ulusal düzeyde değil, uluslararası alanda kıymet taşıyacak bir içerik üretimini hedeflemek, hem dünyaya söyleyecek sahici sözlerimiz olduğunu gösteriyor hem de kendi kendimize konuşmak yerine evrensel konular ve yaklaşımlar üretmek anlamına geliyor."

Kültür ve sanat alanında durgunluk yaşandığına vurgu yapan Anbarlı, "Kültür sanat alanını sadece belli kalemlerden müteşekkil sanan bir fakirlik, yoksunluk içine atıldık ve sanki buna mahkum edildik. Bunun en önemli sebeplerinden birisi yaşadığımız ontolojik krizdir." ifadesini kullandı.

- "Kültür sanat alanında büyük bir hamle"

Anbarlı, bu tıkanıklığa, gelenekle kopan bağların sebep olduğunu dile getirerek, "Yeniden bağ kurabilmek için gerekli kavramlara da sahip değiliz. Belki de bu yüzden tek boyutlu bir düşünme ve anlama kalıbına doğru zorlanıyoruz. Oysa herhangi bir konuya çok boyutlu bakabilmek, karşılaştırmalı ve 'multidisipliner' bir okuma yapabilmek bize yeni imkanlar sağlıyor. Bu konuda bir iştah geliştirebilirsek, karşımızda alabildiğince çeşitlilik ve zenginlik içeren, derinlikli bir alan bulacağız." şeklinde konuştu.

"Z" dergisinin kültür sanat alanında büyük bir hamle olduğunu sözlerine ekleyen Anbarlı, "Dergi, uluslararası kültür sanat camialarıyla temas kurabileceği bir kültür yayıncılığı aksına geçmeyi hedefliyor. Bu hakikaten önemli bir cüret, sınırlarımızı zorlayan önemli bir kalkışma. Bu derinliğe sahip bir arka planımız var ve bunu yeniden üretmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Anbarlı, Yahya Kemal'in "Çok insan anlamaz eski musikimizden ve ondan anlamayan bir şey anlamaz bizden" sözlerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bu motto çok mühim şeyler anlatıyor. Bizim gerçekte kim olduğumuza dair, zevkimize, anlayışımıza, idrakimize, bilincimize dair derin hakikatler saklıyor. Musiki, şiir, klasik sanatlarımız, gündelik yaşayışımız, mimarimiz, inşa ettiğimiz şehirler, dünyaya karşı duruşumuz, kainatla ilişkilerimiz, kavgalarımız, aşklarımız hep kültür sanat dediğimiz hayat alanının ve atmosferinin doğal sonuçları. O yüzden kültür sanat dediğimizde aslında hayat ile ilgili bir tasavvur, tahayyül, anlayış ve bakış üzerine konuşuyoruz."

Muhammed Nur Anbarlı, "Z" dergisi bünyesinde okuyucuyla buluşan "Z Kültür Sanat" tabloid ekini, daha sonra "Z" dergisinden bağımsız olarak da istifadeye sunmak istediklerini sözlerine ekledi.

- "Z" dergisi hakkında

Derginin yaklaşık 460 sayfadan oluşan ve 3 bin adet basılan ilk sayısı, M. Semih İrteş, Ruhi Ayangil, Bedir Acar, Burçak Evren, Yalçın Çetinkaya, Mayumi Hashi ve Golshan Zare gibi birçok ismin katkısıyla hazırlandı.

Tüm içeriği internette ve mobil uygulamalarda da yer alan dergi, üç ayda bir yayımlanacak.

"Z" dergisinin ikinci sayısı, "Su ve Şifa" temasıyla okurlarıyla buluşacak.

Yorumlar