Mustafa Güneş

Mustafa Güneş

'Kürtler terörist, Aleviler öteki olarak kalmalı'

Uzun yıllardır Türkiye'deki Kürtler ve Alevileri kendi emelleri için kullanan politikanın tezahürü olan Cumhuriyet gazetesi zihniyeti son üç günde yaşanan en büyük iki etkinlikte...

Uzun yıllardır Türkiye'deki Kürtler ve Alevileri kendi emelleri için kullanan politikanın tezahürü olan Cumhuriyet gazetesi zihniyeti son üç günde yaşanan en büyük iki etkinlikte de kendini gösterdi. O Ses Türkiye yarışmasından bir Kürd'ün birinci çıkmasına, "Kürtler hep isyancı olarak kalmalı" imalı yazısıyla itiraz eden gazete, Ankara'da 37 yıl aradan sonra Alevi vatandaşlarımızı da sevindiren Hz. Ali'nin doğum günü etkinliğine de itiraz ederek onları kışkırtan habere imza attı. 

Kürtlerin hep isyancı, Alevilerin ise hep ötekileştirilmiş olarak kalmasını ve bu şekilde sömürülmesi gerektiğini düşünen bir zihniyetin eseri olan itirazlara bir anlam verilemiyor. 

O Ses Türkiye yarışmasının bu yılki birincisi Muş'un Varto ilçesinden Kürt olduğu tahmin edilen Dodan isimli bir yarışmacı oldu. Yarışmacının Kürt kimliğiyle, Türkiye'nin en büyük yarışmalarından birinde birinci olması memnuniyetle karşılanması gerekirken, Cumhuriyet gazetesi tarafından itirazla karşılandı. Gazetede Mine Söğüt isimli bir yazar tarafından kaleme alınan yazıda Dodan'ın birinciliğine ilginç kılıflar bulundu. Söğüt'e göre, Dodan'ın böyle bir yarışmada birinci olması, onun sistemi kabullenmesi anlamına geliyor. Yazarın şu sözleri ise ibretlik bir tabloyu ortaya koyuyor: "Bu aynı zamanda şu demek:  Sisteme zaten zar zor direnen küçük ama dirençli bir irade Dodan’ın şahsi hikâyesi üzerinden sert bir darbe daha aldı". 

Türkiye'de aklı sıra sistem ile hesaplaşmasını yıllardır Kürtler ve Aleviler üzerinden yapmaya çalışan zihniyetin bir yansıması olan yazarın sözleri aynı zamanda bir talihsizlik olarak görülmeli. Ülkenin içinde bulunduğu bu durumda daha birleştirici bir dile ihtiyaç varken Cumhuriyet gazetesinin her zaman yaptığı gibi ayrıştırarak, çatıştırarak hareket etmesi çok da şaşırtmadı. 

Aynı gazetenin aynı gün içinde Alevilerle ilgili ayrıştırıcı, kışkırtıcı bir habere de imza atması dikkat çekti. Gazetede, Ankara'da 37 yıl aradan sonra ilk kez düzenlenen Hz. Ali'nin doğum günü etkinliğiyle ilgili yer alan haber tam bir ayrıştırma haberiydi. Alevilerin büyük bir kesimi tarafından memnuniyetle karşılanan etkinliğe çamur atmaya ve Alevileri ötekileştirildikleri yerde kalmaya ikna etmeye çalışan gazetenin poitikasına uygun şekilde hazırlandığı görülen haberin içeriği hayretle okunan ifadelerle doluydu. 

Etkinlikte "Hz. Ali'nin resmi kullanılmadı" gibi son derece cahilce ifadelerin yer aldığı haberde, Alevi derneklerinin etkinliğe destek vermediği iddia edildi. Oysa Türkiye'nin en büyük Alevi federasyonları ve dernekleri etkinlikte yer almıştı. 

Cumhuriyet gazetesi zihniyetinin Kemalis ideolojiyi korumak için Türkiye'de Alevileri ve Kürtleri sık sık kullandığı bilinen bir gerçek. Aleviler üzerinden yürütülen politikalarda, Aleviler daha da ötekileştirilirken toplumun diğer kesimleri de Alevilere karşı daha da düşmanlaştırılmaya çalışılıyor. Aynı şekilde Kürtler içinde benzer politikaların güdüldüğü de biliniyor. 

Diğer Yazıları

Yorumlar