Türk ve Suriyeli öğrenciler birlikte ’Tarihe Yolculuk’ edecek

Ankara Valiliği himayesinde başlatılan, Çanakkale, Bursa ve İstanbul’u kapsayan ’Tarihe Yolculuk’ projesinde ilk öğrenci kafilesi uğurlandı.

Google Haberlere Abone ol
Türk ve Suriyeli öğrenciler birlikte ’Tarihe Yolculuk’ edecek

Ankara Valiliği himayesinde başlatılan, Çanakkale, Bursa ve İstanbul’u kapsayan ’Tarihe Yolculuk’ projesinde ilk öğrenci kafilesi uğurlandı.

Ankara Valiliği himayesinde Altındağ Kaymakamlığı, Ankara Müftülüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla hazırlanan "Tarihe Yolculuk" projesi başlatıldı. Türk ve Suriyeli öğrencilerin tarihi yerleri beraber gezeceği proje ile Altındağ’da yaşayan Türk ve Suriyeli öğrencilerin entegrasyonunu ve başarısını yükseltmeye katkı sağlamak, öğrencilere Türk kültürünü ve tarihini hissettirmek, milli şuuru ve bilinci aşılamak amaçlanıyor. 500’ü Türk, 500’ü Suriyeli ve 200’ü hafız öğrenciler olmak üzere bin 200 öğrenci, proje kapsamında tarihi yerleri görecek. Gezilerde öğrencilere refakatçi öğretmenler eşlik edecek. Proje kapsamında, 114 öğrenciden oluşan ilk kafile bugün Ankara Valiliğinde düzenlenen törenle uğurlandı.

Bursa, Çanakkale ve İstanbul’u kapsayan tarih gezisinde, öğrencilerin ilk durağı Bursa olacak. Bursa Ulu Cami, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerini görme fırsatı yakalayacak olan öğrenciler, bir gün burada konaklamalarının ardından Çanakkale’ye hareket edecek.

Çanakkale ruhunu yerinden yaşayacaklar

Öğrenciler, Çanakkale’de Kilitbahir, Mecidiye Tabyaları, Seyit Onbaşı, Şahin Dere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Morto Koyu, Seddülbahir, Yahya Çavuş Şehitliği, Ertuğrul Koyu, Alçı Tepe Köyü gezilerinin ardından Anzak Siperleri’nde yürüyecek. 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı ve Atatürk’ün saatinden vurulduğu yeri de görme fırsatı yakalayacak olan öğrenciler, Çanakkale Zaferi’nin ruhunu yerinden hissetme fırsatı yakalayacak. Çanakkale’deki gezinin tamamlanmasının ardından ise İstanbul’a hareket edilecek. Öğrenciler, burada bir gece konaklamanın ardından Sultanahmet Camii, Dikilitaş, Ayasofya Topkapı Sarayı, Deniz Müzesi gibi tarihi yerleri gezecek ve ardından Ankara’ya dönecek.

Öğrencileri Vali Topaca uğurladı

Törende konuşan Ankara Valisi Ercan Topaca, öğrencilerin bugün güzel bir yolculuğa çıktığını belirterek, gezi ile öğrencilerin Türk tarihini ve atalarının kahramanlıklarını görme fırsatı yakaladıklarını söyledi. Her öğrenciyi tarih kokan yerlere gönderemediklerini ifade eden Topaca, "Öncelikle bu geziden bunun kıymetini bilerek en güzel şekilde istifade etmenizi, döndüğünüz zaman zihninizde, kalbinizde çok büyük bir sevgiyle, vatan aşkıyla dönmenizi beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Orada mümkün olduğunca öğretmenlerinize sorun oralarda neler oldu, atalarımız Çanakkale’de neler yaptı. Çanakkale, dünyanın en büyük kahramanlıklarının yaşandığı bir yerdir. Bu kahramanlığı yazan, bunu yapan, yaşayan da bizim atalarımızdır. Bugün birlikte yola çıkacağınız Suriyeli kardeşlerimizin de dedeleri orada bizimle birlikte bu vatan için mücadele ettiler, canlarını verdiler, şehit oldular. Onların torunları olarak bugün o tarihteki birlikteliği oraları gezerek bir kez daha göstermek, birbirlerimize zor zamanlarımızda daha çok sahip çıkmanın ne anlama geldiğini göstermek açısından bu geziyi önemsiyorum. Suriyeli misafirlerimizle kaynaşın, onları sevin. Onlara her türlü kolaylığı gösterin. Onların belki dille ilgili sorunları olabilir ama onların ruhları, onların inancı oradaki kahramanlığı, bizim hissettiğimiz şeyleri onların anlamasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Öğrencilerin ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapmış olan Bursa’ya gideceklerini ifade eden Topaca, burada Osmangazi ve Orhan Gazi Türbelerinin ziyaret edileceğini kaydetti. Topaca, "Çanakkale’de o destanın yazıldığı o güzel beldeleri ziyaret edeceksiniz. Dönüşte de dünyanın incisi, en güzel şehri İstanbul’u ziyaret ederek yine tarihimizle, kültürümüzle bütünleşmiş olarak Ankara’mıza döneceksiniz" dedi.

Törenin ardından öğrenciler otobüslere bindirilerek uğurlandı.

Yorumlar