Yayıncılar Birliği Başkanı'ndan İzmir Kitap Fuarı'nda ifade özgürlüğü çıkışı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 19.

Google Haberlere Abone ol
Yayıncılar Birliği Başkanı'ndan İzmir Kitap Fuarı'nda ifade özgürlüğü çıkışı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 19. İzmir Kitap Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda başladı. 27 Nisan 2014 tarihine kadar devam edecek fuara, 405 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Fuar süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk programları olmak üzere yaklaşık 145 etkinlik yapılacak. Dokuz gün sürecek fuarda, 800 civarında şair ve yazar da okuyucularıyla buluşacak.

Açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, son dönemlerde başgösteren yasakları eleştirdi. Türkiye’nin ifade özgürlüğü açısından çok zor ve yorucu bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Celal, “Genişleyen ve hayatın her alanına sirayet eden yasaklar, Twitter ve Youtube yasağı da önümüzdeki dönemin aynı şekilde bunaltıcı olacağını gösteriyor. Kendi internetimizi kurarak dünyadan kopmaktan bahseden bakanlarımız var. Yerimizin Kuzey Kore, Çin ya da İran olduğunu göstermeye çalışan demeçlerle bunalıyoruz.” diye konuştu. Bu sene 1914 doğumlu şair ve yazarların yılı olduğunu da hatırlatarak, “Fuar çerçevesinde Garip şairlerini anacağız. Orhan Veli’yi, Oktay Rıfat’ı anacağız. Yine bu yıl Türkçenin büyük yazarlarından Orhan Kemal’in 100 yılı.” dedi. Metin Celal, her yıl 23 Nisan’ın İzmir Kitap Fuarı’na denk gelmesinin ayrı bir renk kattığını dile getirdi.

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ise bu sene fuara, Garip şairlerinin doğumunun 100. yılını kutlayarak başlamak istediklerini söyledi. Fuarda 145 söyleşi, panel ve etkinlik olacağını aktaran Kavukçuoğlu, “Neredeyse 20 yıla ulaşmak üzereyiz. Bu sene 405 yayınevi ve sivil toplum kuruluşuna ulaştık. Bu sene onur konuğumuz Feyza Hepçilingirler, kendisiyle ilgili de çok sayıda etkinlik olacak.” şeklinde konuştu. Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da bu sene fuarın Türk edebiyatının bazı yazarlarının 100. yıldönümü olması sebebiyle ayrı aynı bir önem taşıdığını dile getirdi.

Fuarda düzenlenecek etkinlikler kapsamında Hepçilingirler, Hızlan, Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Canan Tan, Muzaffer İzgü, Füruzan, Ercan Kesal, Murathan Mungan, Yılmaz Özdil, Can Dündar, Ayfer Tunç, İlker Başbuğ, Deniz Kavukçuoğlu, Sunay Akın, Ahmet Ümit, Ataol Behramoğlu, Mustafa Balbay, Uğur Dündar, Doğu Perinçek, Ahmet Telli, Erdoğan Aydın, Yekta Kopan, Enver Ercan, Erendiz Atasü, Ayşe Kulin, Onur Öymen, Aslı Tohumcu, Behiç Ak, Bülent Habora ve Nihat Behram ve daha birçok yazar ve şair misafir olacak.

ZAMAN KİTAP VE KAYNAK KÜLTÜR YAYINLARINA YOĞUN İLGİ

Fuar, ilk gününde ziyaretçi akınına uğradı. Yüzlerce eserle katılan Zaman Kitap, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor, yeni ve sürpriz yayınlarıyla göz dolduruyor. Özellikle yeni çıkan güncel yayınlardan, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra yaşananları anlatan İstihbarat Yalanları ve İftiralar, Yalanlar, İftiralar ve Çarpıtmalar, Sakıncalı Bürokratlar, Devletin Gizli Belgelerinde Said Nursi Günlüğü, kitapseverlerden büyük ilgi görüyor. Fuara 11 yayıneviyle katılan Kaynak Kültür Yayınları da en çok ziyaret eden stantlar arasında. Milli ve manevi değerleri anlatan kitapların ön plana çıktığı stant, yeni ürün olan ting kalemiyle ilgi topluyor. Ayrıca bu sene piyasaya sürdüğü yayınların dijital versiyonları da kitapseverlerin dikkatini çekiyor. Daha çok ders yardımcı kitaplarıyla öne çıkan Zambak Yayınları ise yeni ürünü olan Teknoloji Destekli Eğitim Seti (TEDES)’ni orta ve lise öğrencileriyle buluşturdu. Üniversite hazırlık yayınlarıyla öne çıkan Körfez Yayınları da fuarda yerini aldı. Fuara geniş ürün yelpazesiyle katılan Körfez Yayınları, öğrencilerin yaklaşan sınav dönemine ilişkin merak ettikleri konulara da cevap verecek. Sınav sistemlerinde yapılan değişikliklere uygun olarak güncellenen yayınlarıyla dikkatleri toplayan Körfez, veli ve öğrencilerin sorularını uzman danışmanlarıyla cevaplayacak. CİHAN

Yorumlar