Victor Hugo, 'Doğululuklar' sergisi açıldı

Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin düzenlediği, ünlü Fransız yazar Victor Hugo'ya ait resimlerin ve şiirlerin yer aldığı "Doğululuklar" sergisi 5 Haziran'a kadar görülebilecek

Google Haberlere Abone ol
Victor Hugo, 'Doğululuklar' sergisi açıldı

Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin düzenlediği, ünlü Fransız yazar Victor Hugo'ya ait resimlerin ve şiirlerin yer aldığı "Doğululuklar" sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Küratör Anne Baradel, lisenin salonunda açılan sergide AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Türkiye ve Osmanlı hakkında yazı yazmış, resim yapmış ya da fotoğraf çekmiş Pierre Loti, Georges Simenon gibi isimler için sergiler düzenlediğini belirterek, "Doğululuklar" sergisinin de bu sergilerin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.

Baradel, lise müdürü Yann de Lansalut'un sahaflardan öğrendiği bilgiler sonucunda sergiye karar verildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Victor Hugo'nun 'Doğululuklar' şiir kitabını öğrendik ve sergi çalışmasına başladık. Bu kitap daha önce Türkçe'ye çevrilmiş. Yeniden onu tanıtmak ve şiirlerdeki temalarla örtüşen resimleriyle sunmak istedik. Sergideki eserleri toplamak epey zor oldu. Hugo'nun yaptığı resimler 3 bini geçiyor ve çoğu Fransız Milli Kütüphanesinde muhafaza ediliyor. Bazı başka müzelerde de eserleri var. Bazı özel koleksiyoncuların elinden de eserler temin ettik. Hugo, yaşadığı dönemde kesinlikle bir resim sergisi yapmak amacıyla resim yapmamış, bu onun için bir hobi, eğlenceymiş ve çok değerli olmayan, ufak kağıt parçalarına yaptığı resimleri arkadaşlarına hediye edermiş, onları saklamak endişesi olmamış."

Baradel, hazırlığı yaklaşık 7 ay süren sergideki resimlerin repredüksiyon olduğunu, basıp sergilemek için basım ve yayın haklarını satın aldıklarını söyledi.

Victor Hugo'nun Osmanlı topraklarını ziyaret etmediğini dile getiren Baradel, şunları kaydetti:

"İndiği en güneydeki nokta aslında İspanya. Bu yüzden çeviriyi yaparken 'Doğluluklar' kelimesini kullanmayı tercih ettik çünkü Hugo gördüğü bir şeyi tasvir etmiyor, hayal dünyasını kullanıyor çizimlerde. Yaptığı bir peyzaj çalışmasında hayal ürünü manzara var. Oryantal figürleri kullanmış, İslami mabetler de çizmiş ve aynı tabloda yan yatmış bir saksı var. O saksı muhtemelen evindeki bir saksı. Hayal gücünü harmanlayarak bir şey ortaya çıkarmış. Hiçbir zaman Doğu'yu tasvir etmek gibi bir iddia ile yapmamış resimlerini. Kendi kafasındaki Doğuluları tasvir etmiş."

Hugo'nun, "Şairin Görevi" şiirine atıfta bulunan Baradel, "Ütopyaların adamıdır o. Ayakları bu dünyada, gözleri başka yerdedir" dizelerinin, Hugo'nun eserlerini anlatan bir mısra olduğunu belirtti.

Sergide yer alan 90 çizim, ağırlıklı olarak Paris'teki Maison Victor Hugo'dan, özellikle Hugo'nun el yazmaları ve çizimlerinin çoğunu muhafaza eden Fransa Milli Kütüphanesinden alınan repredüksiyonlardan oluşuyor. Resimlerle birlikte sergilenen ve "Doğululuklar" şiir kitabının tümünü temsilen alıntılanan 14 şiir de Victor Hugo uzmanları tarafından seçilerek, Prof. Nami Başer çevirisiyle ziyaretçilere sunuluyor.

Victor Hugo'nun şiirlerinden seçilmiş kelimelerin yer aldığı magnet tablo sayesinde ise ziyaretçiler, Hugo'nun kelimeleriyle istedikleri şiirleri yazabilecek.

Sergi, 5 Haziran'a kadar görülebilecek.

Yorumlar