Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi, entelektüelleri buluşturdu

Başkent Kiev’de faaliyet gösteren Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi, şair ve yazar Taras Şevçenko’nun 200.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi, entelektüelleri buluşturdu

Başkent Kiev’de faaliyet gösteren Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi, şair ve yazar Taras Şevçenko’nun 200. doğum gününde ülkenin önde gelen entelektüel ve aydınlarını buluşturdu.

Ukrayna Milli Yazarlar Birliği, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü ve Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi tarafından organize edilen etkinliğe; aralarında Diyalog Avrasya Platformu Ukrayna Komite Başkanı Taras Şevçenko, Kiev Milli Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vlademir Sergeyçuk, Ukrayna Yazarlar Birliği Başkanı Viktor Baranov, Ukrayna Dünyası Dergisi Editörü yazar Oleksandr Şokalo'nun da bulunduğu çok sayıda entelektüel katıldı.

ŞEVÇENKO’NUN ŞİİRLERİNİ ÖĞRENCİLER ANA DİLLERİNDE OKUDU
Türk müteşebbislerce açılan Uluslararası Meridyen Koleji öğrencileri ise etkinlikte, Taras Şevçenko’nun şiirlerini ana dillerinde okudu. Farklı milletlerden çocukların akıcı bir şekilde; Ukraynaca, Türkçe, Rusça ve İngilizce dillerinde konuşması akademisyenleri etkiledi.

Daha sonra etkinlikte söz alan ülkenin edebiyat dünyasının önde gelen isimleri, Şevçenko ve eserleri hakkında sunum yaptı.

Etkinlikte Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Fakültesi öğrencileri ve öğretmenlerinin Şevçenko’nun şiirlerini Türkçe tercümelerini seslendirdi.

Şevçenko’nun şiirlerinden bir derlemeyi Türkçeye kazandıran, Şevçenko Kiev Milli Devlet Üniversitesi Öğretim görevlisi Türkolog Doç. Dr. Tudora Arnaut kitabını ve kendi eserlerini Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi Müdürü Gökhan Demir’e takdim etti. Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Tudora Arnaut, siyasi nedenlerle milli şairin Sovyet döneminde çok gündemde olmadığını belirtti. Hala dünyada ‘Şevçenko’ denildiğinde futbolcu Andrey Şevçenko’nun akla geldiğini ifade eden Arnaut, milli şair Taras Şevçenko’yu ise şu şekilde anlattı; “Ukrayna’nın milli ruhunu hem Ukrayna’nın bağımsızlığını Ukrayna’nın var olduğunu dile getiren bir şairdi.”

Kırım Tatarı asıllı sanatçı Enver İsmailov gitarı ile Ukraynalı sanatçı geleneksel çalgı aleti bandurasıyla programa renk kattı.

Ukrayna’da 4-5 yaşındaki çocukların dahi Şevçenko’nun şiirlerini bildiğini ifade Şevçenko Üniversitesi Öğretim görevlisi Türkolog Doç. Dr. İrina Pokrovskaya ise; “ Şairin bütün Ukrayna için çok önemli bir yeri var, çünkü onun 200 sene önce söylediği sözler şimdi bile önemlidir. Yani ‘mücadele edin’ gibi bu sözler Ukrayna için çok önemli biliyorsunuz özellikle bu politik durumda.” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi'nin inisiyatifle gerçekleşen etkinlikten övgüyle söz eden Ukrayna'nın eski Ankara Büyükelçisi İhor Turyanskiy; “Bu tür etkinlikler halkların birbirlerini tanımaları anlamaları açısında mühimdir. Bunlar çok faydalı faaliyetler. Devam edin çalışmalarınıza çünkü iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi çok önemli. Biz komşu ülkeleriz. Aramızda sadece 600 kilometrelik Karadeniz var. Sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Katılanların aile fotoğrafı çektirdiği Şevçenko’yu anma merasimi akabinde davetlilere Türk mutfağından seçme lezzetler ikram edildi.

Şevçenko’nun doğumun 200. yıl dönümünde ülke genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. CİHAN

Yorumlar