Türkçe Olimpiyatları Rus-Türk ilişkilerinin geleceğini aydınlatıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları,büyük ilgi gördü.

Google Haberlere Abone ol
Türkçe Olimpiyatları Rus-Türk ilişkilerinin geleceğini aydınlatıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları,büyük ilgi gördü. Rus Türkolog ve akademisyenler olimpiyatların Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağladığını ifade etti. Olimpiyat Tertip Heyeti Başkanı Prof.Dr. Mihail Meyer, Türkçe Olimpiyatlarının ikili ilişkilerin geleceğini aydınlattığını söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Rektörü ve Türk-Rus Kültür Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı Meyer, bu yıl 300 öğrencinin yarışmaya katılmasının kendisini memnun ettiğini vurguladı. Meyer, “Geçen yıl 240 idi. Bu yıl yaklaşık 300. Moskova, St. Petersburg, Kazan, Saratov, Yekaterinburg ve başka şehirlerden gelen Rus öğrenciler katıldı. Türk-Rus Kültür Merkezi, bu çalışmaların organize edilmesinde önemli katkı sağladı. Birlikte olimpiyatın daha da verimli ve anlamlı geçmesi için ön çalışmalar yapıyoruz. Şarkı, şiir, makale, çeviri ve diğer alanları yeniden gözden geçiriyor, yenileştiriyoruz. Çocuklar Türkçeye ilgi ve sevgisini burada kanıtlıyor. Her defa olimpiyatta öğrencilerin içten duygularını görünce şöyle düşünüyorum: Artık bu ipleri kimse koparamaz. Bundan daha önemli ne olabilir ki? Bizlere düşen iki ülke ilişkilerinin artırılması adına bu destek ve işbirliğimizi devam ettirmek. Bunlar ikili ilişkilerin geleceğini aydınlatacak.” şeklinde konuştu.

Rusya’da faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini öven Rus Türkolog Meyer, “Türk-Rus Kültür Merkezi başta olmak üzere Türk sivil toplum teşkilatlarının ciddi katkıları sayesinde olimpiyatı yapıyoruz. Hepsine şükranlarımı iletiyorum!” diyerek teşekkür etti.

RUS-TÜRK İLİŞKİLERİ HALKLARIN KAYNAŞMASI İLE GELİŞİYOR

Rusya Diplomasi Akademisi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aslambek Mozloev de, “Türkçe Olimpiyatları jüri başkanıyım. 10 yıl içinde katılımcı sayısı arttı ve buralara kadar geldik. Bunu spor şeklinde olimpiyat olarak algılamamak lazım. Biz juri de olayı spor hakemleri gibi değerlendirmiyoruz. Çünkü, bu etkinliğin amacı iki ülke arasındaki yakınlaşmayı sağlamak. İki ülke arasında karşılıklı anlayışın en azından aynı yönde bakabilmelerini yolunda önemli bir aşama oluşturuyor. Dünyada ve bölgede son zamanlarda çalkantılı dönemler yaşanıyor. Bu faktörler bağlamında halklar arasında yakınlaşma, siyasileri de olumlu yönde etkiliyor. Ama ne zaman yakın olacaklar? Birbirlerinin kültür, hayat tarzı, edebiyat, tarih, şarkı, müzik ve resim sanatını bilmeleri halinde mümkündür. Dolayısıyla Türkçe Olimpiyatlarının en önemi amaçlarından biri budur. Bu anlamda biz çok olumlu değerlendiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkçe Olimpiyatlarının iki ülke ilişkilerine katkısını sıralayan Rus diplomasi duayeni Mozloev, “Malum son 10 yılda Rusya-Türkiye ilişkileri giderek gelişiyor. Burada önemli bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum. Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi iki siyasi kurum arasında karşılıklı anlayışın, iki siyasi lider arasında dostluğun sonucu değil, iki halkın birbirini daha yakından tanımaya başladığı sürecin sonucudur. Eğer halklar arasında yakınlaşma ve bilgilenme olmasaydı, siyasilerin kararlar alması zor olurdu. Dolayısıyla geniş halk kitlesi, öğrenci ve gençlerin birbirleriyle kaynaşmasını sağlamak önemli. Bunu sağlayacak etkinlikler arasında olimpiyatların da muazzam yeri var.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar