Türk sineması 100. doğum gününü Çeşme'de kutlayacak

Türk sinemasının doğuşunun yüzüncü yılı, Çeşme'de düzenlenecek 'Türk Film Şarkıları' konseriyle kutlanacak. 170 kişilik koro, sinemamızın unutulmaz klasiklerini seslendirecek. 1914 yılında Fuat Uzkınay tarafından çekilen belgeselle...

Google Haberlere Abone ol
Türk sineması 100. doğum gününü Çeşme'de kutlayacak

Türk sinemasının doğuşunun yüzüncü yılı, Çeşme'de düzenlenecek 'Türk Film Şarkıları' konseriyle kutlanacak. 170 kişilik koro, sinemamızın unutulmaz klasiklerini seslendirecek. 1914 yılında Fuat Uzkınay tarafından çekilen belgeselle doğan Türk sinemasının 100. doğum günü, turizm cenneti Çeşme'de düzenlenen konserle anılacak.

Çeşme Belediyesi'nin destekleriyle Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneği (AKSAM), Antalya Musiki Derneği ve Çeşme Kültür ve Sanat Derneği üyelerinden oluşan, aralarında TRT sanatçılarının da bulunduğu 150 kişilik koro, 20 kişilik saz ekibiyle birlikte "Türk Film Şarkıları" konseri verecek. Yeşilçam ve Türk müziğinin vazgeçilmez klasikleri Çeşme'de tekrar hayat bulacak.

HALKA AÇIK OLACAK

Şef Burhan Kul yönetiminde gerçekleşecek konserde, "Artık Sevmeyeceğim", "Seven Ne Yapmaz", "Yalancı Yarim", "Gümüş Gerdanlık" gibi Yeşilçam'ın unutulmaz klasiklerine 'ses veren' eserler kulakların pasını silecek. Sinemamızın 100'ncü yaşını kutlamak amacıyla düzenlenen etkinliğe, Yeşilçam'a yıllarını vermiş sanatçılar da onur konuğu olarak katılacak. 23 Haziran Pazartesi 21.00'de Çeşme Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek konserin halka açık olduğu bilgisini veren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Yeşilçam hayranları ve Türk sanat müziği sevenleri, bu anlamlı geceye şahit olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

İLK FİLM: RUS ABİDESİ'NİN YIKILIŞI

Türk sinemasının ilk filmi olan "Ayastefonas'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı", Osmanlı, 1'nci dünya harbine girdikten 3 gün sonra çekildi. Bu film, 93 Harbi'nde yaşanan Rus yenilgisinin 'hatırası' olarak dikilen Yeşilköy'deki (Ayastefanos) 150 metre yüksekliğindeki 'Rus Abidesi'nin yıkılışını anlatır. Anıtın dinamitle patlatılmasını görüntülemeye gelen Avusturyalı firmanın çalışanları, filmin bir Türk tarafından çekilmesi gerektiği düşüncesiyle gösterilen tepkiden sonra, Fuat Uzkınay'a projeksiyon makinesini kullanmayı öğretir. Uzkınay'ın görüntülediği belgesel niteliğindeki film, Türk sinemasının ilk eseri olarak kayıtlara geçer. CİHAN

Yorumlar