'Taş Mektep' Milli Mücadele Müzesi oldu

Kayseri Lisesi'nin "Taş Mektep" olarak bilinen tarihi ana binası Milli Mücadele Müzesine dönüştürüldü

Google Haberlere Abone ol
'Taş Mektep' Milli Mücadele Müzesi oldu
Kayseri Lisesinin "Taş Mektep" olarak bilinen tarihi ana binası, Milli Mücadele Müzesine dönüştürülerek ziyarete açıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, temelden su alması nedeniyle çürümeye yüz tutan tarihi Kayseri Lisesi binasını restorasyon çalışmasıyla yıkılmaktan kurtararak Milli Mücadele Müzesi'ne dönüştürdü.

Müzenin açılış töreninde konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, kente önemli bir eser daha kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Müzenin Kayseri'nin marka değerine olumlu katkıları olacağına inandığını belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Taş Mektep gerçekten önemli bir mimariye sahip. Böyle bir eserin gözümüzün önünde yok olup gitmesine tabii ki gönlümüz elvermezdi. Yaklaşık 11 milyon lira harcadık. Hamdolsun harcadığımıza da değdi, böyle bir eseri Kayseri'ye kazandırmış olduk. Bu yüz yıllık yapıyı tek tek elden geçirdik ve aslına uygun şekilde onardık. Modern müzecilik teknikleriyle, görsel ve işitsel olarak tüm değerleri gün yüzüne çıkarttık. Bu müzemizin iki ana teması var. Birisi milli mücadele, diğeri eğitim teması. Her iki konuyu da burada detaylı şekilde anlatmaya çalıştık."
Konuşmaların ardından müzenin açılış kurdelesi Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Mustafa Çelik ve diğer davetlilerin katılımıyla kesildi.



Müzede, Kayseri Lisesinin Sakarya Meydan Muharebesi'ne giden öğrencileri nedeniyle 1920-21 eğitim-öğretim yılında mezun verememesi başta olmak üzere, milli mücadele yıllarının en çarpıcı örneklerini anlatan eserler ve görsel malzemeler yer alıyor.

Kayseri'nin milli mücadeledeki yeriyle ilgili detayların çeşitli görseller eşliğinde sunulduğu müzede, üç boyutlu heykeller, projeksiyon gösterileri ve çeşitli materyaller bulunuyor.

Yorumlar