“Tarla“ 22. Saraybosna Film Festivali'nde gösterildi

-Yönetmen Ağacıkoğlu: "Festivalde seyirciyle buluşması çok değerli benim için. Ben çok mutluyum bu anlamda" dedi.

Google Haberlere Abone ol
“Tarla“ 22. Saraybosna Film Festivali'nde gösterildi
Cemil Ağacıkoğlu'nun üçüncü uzun metrajlı filmi "Tarla", 22. Saraybosna Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu.

Ulusal Tiyatro'daki gösterimin ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Ağacıkoğlu, ilk kez İstanbul Film Festivalinde gösterilen filme izleyicilerin ilgisinin çok iyi olduğunu belirterek, "Festivalde seyirciyle buluşması çok değerli benim için. Ben çok mutluyum bu anlamda. İzleyicilerden aldığımız tepki son derece olumluydu. Festival yöneticilerinden aldığımız tepkiler de son derece güzeldi. " dedi.

Yönetmen Ağacıkoğlu, tefeci sorununun bir insanın hayatına etkilerini ele aldığı filme ilişkin şunları aktardı:
"Aslında bence önemli olan şey, önce sizin kendi içinizde filminizle barışık olmanızdan kaynaklanıyor. Çünkü siz filminizin ne olduğunu kendi içinizde biliyorsunuz. Dolayısıyla bu tepkiler de bence onun üstüne bir katma değer sağlıyor. Tabii ki kendinizi mutlu hissettiriyor ama bence en önemli olan, oyuncuların ve yönetmenin, film bittikten sonraki ruh halidir."
Filmde anlatılan aile ilişkilerine de değinen Ağacıkoğlu, "Benim aile ilişkilerim bu filmdekinin tam tersi. Etrafımda gördüğüm arkadaşlarımın ve yakın çevremin, aileleriyle olan durumunu gördüğüm zaman her zaman kırıldım. Benim ailemle böyle bir problemim olmadı. Dolayısıyla o gördüklerim beni çok etkiledi ve belki de onlar için yaptım bu filmi. Bir mesaj mı derseniz, bence evet bir mesaj, benim kendi içimde. Dolayısıyla belki bir etkisi olur. Belki bugün bir tefecidir. Yarın başka bir şey olabilir. Her şey değişebilir etrafımızda. Biz böyle anlatmaya çalıştık." diye konuştu.
Cemil Ağacıkoğlu, filmde canlandırılan "Tarık" karakterinin içine düştüğü durum, kardeşiyle yaşadığı sorunlar ve çaresizliğini çok değerli bulduğunu aktardı.

- Ercan: "Seyirciler kadar, yönetmen ve oyuncu arkadaşlarımız da filmi beğendi"
Filmde Tarık'ı canlandıran oyuncu Serkan Ercan ise seyircilerin yanı sıra yönetmen ve oyuncuların da filmi çok sevdiğini dile getirdi.

Ercan, Tarla'nın aile filmi olduğuna işaret ederek, "Aile filmi olmasından dolayı tabii ki benim hayatımla bağdaşıyor ama ailesine yakınlığı ve ailesiyle yaşadıkları konusunda çok bağdaştığını söyleyemem. Tarık'tan daha yakınım aileme. Tarık, biraz işine geldiği zaman ya da aileden kalan o tarlaya sahip olması gerektiğinde ailesini hatırlıyor ve onların yanına yaklaşıyor. Ailesi, özlediği, bir arada olmak istediği ve uzun zamandır görüşmediği için görmek istediğini zannetse de, zorunluluktan oraya gelişi var." ifadelerini kullandı.
Tarık'tan biraz daha farklı olduğunu ancak onu anlayabildiğini sözlerine ekleyen Ercan, şöyle devam etti:
"Film bir yerden sonra kardeşlik ilişkisine dönüşüyor. Tarlayı almak için gittiği ailesinin yanından, İstanbul'a kardeşiyle dönmek zorunda kalıyor. O yolculuk, bir yandan aile ve kardeşlik ilişkilerini, yaptıklarını, hayallerini ve işini sorguladığı bir yolculuğa dönüşüyor. Sonunda da aslında, zor durumlara düştüğümüzde, onların üstesinden gelmek için, göstermemiz gereken çabayı en çok aile fertlerimiz ya da onlara olan yakınlığımızın bize sağladığını biraz gösteriyor."

Serkan Ercan, rolünün keyifli olduğunu söyleyerek, "Batacak bir işe hiç sahip olmadım ve nasıl bir psikoloji olduğunu bilmiyorum ama etrafımda tabii öyle karakterler var. Zor durumlar tabii ama bir şekilde onlarla empati kurup onları da anlamaya çalışıyorsunuz. Öyle bir karakteri oynarken, onun güçlüklerini, zorluklarını benimsemek, empati kurmak, anlamak durumundasınız. Karakter size uzak olabilir ama karakteri iyi yansıtmak için bunlara ihtiyacınız var. Ben biraz Tarık'ı anladım ve onun bu uzaklığını, sebeplerini anlıyorum. Hatalar yapıyor ama yine de iyi şeyler yapmak isteyerek yola çıkıyor. Kendi ailesinin daha iyi yerlere gelmesi için çaba gösteriyor ama işler istediği gibi yolunda gitmiyor. Bu sadece kendinden kaynaklanan bir şey de değil. Karakteri sevdim." değerlendirmesinde bulundu.

Yönetmen ve oyuncular, gösterimin ardından seyircilerin sorularını yanıtladı.
- Tarla
Serkan Ercan, Ilgaz Kocatürk, Kenan Bal, Hale Akınlı ve İlyas Özçakır'ın rol aldığı filmin konusu kısaca şöyle:
"Hırslı ve biraz da hayalperest bir adam olan Tarık'ın işleri planladığı gibi gitmez. Borç batağına girmiştir üstüne üstlük evine ve işyerine haciz gelmiştir. Bu durum evliliğini de sarsmaktadır. Borçlarını kapatmak için son çare olarak ailesinin sahip olduğu tarlayı satmak ister. Baba evine gittiğinde babası biraz çekimser davransa da annesi onu da ikna eder. Böylece tarlayı Tarık'a vermeyi kabul ederler. Fakat küçük kardeşi Emre'yi de abisine yardımcı olmak üzere, Tarık ile beraber İstanbul'a gönderirler. Bu yolculuk ikisi için de hiç tahmin etmedikleri yeni kapılar açacaktır."

Yorumlar