Sultan Alparslan’ın mezarı gün yüzüne çıkarılacak

Türkmenistan'da 'Sultan Alparslan'ın mezarının aranması ve türbe inşası projesinde önemli gelişmeler yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Sultan Alparslan’ın mezarı gün yüzüne çıkarılacak

Türkmenistan'da 'Sultan Alparslan'ın mezarının aranması ve türbe inşası projesinde önemli gelişmeler yaşandı. Jeofizik ve haritalandırma çalışmalarında 5 nokta tespit edilen kazıya Nisan ayında başlanılacak.
Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı(TİKA) Sultan Alparslan’ın mezarını bulmak için yoğun bir mesai harcıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen yıl Mayıs ayında Türkmenistan’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Türkiye ve Türkmenistan için oldukça önemli tarihi şahsiyetlere ait türbelerin yeniden inşası ve restorasyonu projelerine ilişkin önemli anlaşmalara imza atılmıştı. Bunun akabinde de Ağustos ayında çalışmalar başlanmıştı.

Türkmenistan’da bulunan kazı çalışmalarını yapacak heyete başkanlık edecek Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Dekan Yardımcısı Ziya Kenan Bilici, mezarı bulmaya yakın olduklarını söyledi. “Sultan Alparslan’ın ve babası Çağrı Bey'in mezarlarını bulmaya çok yakın olduğumuzu söyleyebilirim.” diye konuşan Ziya Bilici, beş noktanın tespit edildiğini, arazi çalışmaları esnasında bunların sayısın artabileceğini belirtti. Ziya Bilici, her rivayetin ve her bilginin değerlendirildiğini kaydederek, ‘Beş nokta değerlendirildi. Bunlardan ikisinde çok umutluyuz açıkçası.”dedi.
Bilici , “Nisan ayından itibaren kapsamlı arkeolojik çalışmaya hangi noktada hangi derinlikte başlayabileceğimize karar vereceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sultan Alparslan'n mezarının Türkmenistan’ın tarihi Merv kentinde olduğu söyleniyor. Mezarın bulunmasıyla birlikte bu bölgede büyük bir anıtın da inşa edilmesi hedefleniyor.
CİHAN

Yorumlar