Son 108 yılın İslamcı dergileri tek adreste toplanıyor

"İslamcı Dergiler Projesi"nin, 1960-1980 dönemini içeren birinci aşaması tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Son 108 yılın İslamcı dergileri tek adreste toplanıyor

İlmi Etüdler Derneğinin (İLEM) 2014 yılında başlattığı "İslamcı Dergiler Projesi"nin, 1960-1980 dönemini içeren birinci aşaması tamamlandı.

Proje için hazırlanan internet sitesi ve ilk aşama verilerini içeren kitap, İLEM'in Üsküdar'daki merkezindeki bir toplantıyla tanıtıldı.

Etkinlikte konuşan İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar, İslamcılığın tarihini erişilebilir hale getirdiklerini belirterek, "İslamcılık düşüncesi üzerine çokça tartışılan ve yazılan bir konu. Türkiye'de pek çok ideoloji gibi İslamcılık da dergiler üzerine gelişmiş, ilk teorilerini dergiler üzerinden getirmiş bir akım. Dolayısıyla dergiciliğin İslamcılıkta yeri büyük ama dergileri bulmak büyük bir dert. 5 yıllık süreci tamamladığımızda, Türkiye'de İslamcı düşüncenin gelişimini, üretimini görünür hale getirmiş olacağız. Araştırmacıların da kaynaklara birinci elden ulaşmasını sağlayacağız" dedi.

"TÜRKİYE DIŞINDAKİ DERGİLER DE TOPLANMALI"

Toplantının ardından düzenlenen panelde konuşan yazar Vahdettin Işık, Türkiye dışındaki İslamcı dergilerin de arşivlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Bu ülkede olup biten her ne varsa onları devşirmemiz lazım. Türkiye'deki İslamcı gelenek dışındaki müktesebatla da ilgilenmemiz lazım. Temsil kabiliyeti en yüksek alanlardan biri dergilerdir. Dergiler, iki-üç kişinin bir araya gelmesinin suç sayıldığı zamanlarda, Anadolu'nun en ücra köşesindeki insanla, en merkezdeki insanın arasındaki en önemli irtibat kanallarındandı" ifadelerini kullandı.

'DİN DEVLETİN YEDEĞİ HALİNE GETİRİLMEK İSTENMİŞTİ'

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara da projenin çok büyük bir başarı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Türkiye'nin İslamcılık açısından şartları değişkenlik gösteriyor. Türkiye sömürgeciliği tecrübe etmedi. Aynı zamanda bu topraklar, sünni hilafetin sonlandığı topraklardır. Bazı kanunlarla, din toplumdan dışlanmak istenmiştir. Din, 1920'li yıllarda büyük bir güç olarak devletin yedeğine alınmak ve kullanışlı hale getirilmek istenmiştir. Bu durum da bazı İslamcıların yurt dışına çıkmasına, bazılarının evlerine kapanmasına, çok azının cemaatleşmesine, bir kısmının da sisteme entegre olmasına sebep olmuştur."

İslamcılık araştırmalarına yeni açılımlar getirme hedefiyle yolan çıkan proje kapsamında, 50 dergi incelendi ve bunların yaklaşık 3500 sayısı kataloglandı.

Projenin ikinci ve üçüncü aşamalarıyla birlikte, 1908'den günümüze kadar yayımlanan İslami dergilerin kolay erişilebilir bir duruma getirilmesi planlanıyor.

 

Yorumlar