Sinema ve televizyon filmleri çekildiği yerin turizmini uçuruyor

Türkiye 2023 yılında turist sayısını 50 milyona, cirosunu da 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflerken deniz, güneş, tarih gibi mevcut destinasyonlara yenilerini eklemeye çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Sinema ve televizyon filmleri çekildiği yerin turizmini uçuruyor

Türkiye 2023 yılında turist sayısını 50 milyona, cirosunu da 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflerken deniz, güneş, tarih gibi mevcut destinasyonlara yenilerini eklemeye çalışıyor. Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, film ve dizi turizminin Türkiye’nin yeni fırsatı olduğunu, ayrıca Hollywood filmlerinin burada çekilmesiyle tanıtıma büyük katkı sağladığını kaydetti. Brad Pitt’in başrolünde oynadığı "Truva" filminin ve at heykelinin getirilmesinin etkisiyle o dönemde Çanakkale’nin turist sayısının yüzde 73 arttığını belirten Özdemir, Türk dizilerinin satıldığı ülkelerden gelen turist sayısında da yüzde 15 civarında artış sağlandığını söyledi.

FİLMLER TURİST SAYILARINI PATLATTI

Doç. Dr. Özdemir, sinema ve televizyon filmlerinin, çekildiği yerin doğal ve tarihî yapısını yansıtmasının yanısıra turizmdeki imajını da etkilediğini kaydederek, “Çok sayıda yerel, hükümet ve turizm otoritesi, yabancı ve yerli yapımcıları, dizilerle filmleri kendi bölgelerinde çekmek için ikna etmeye çalışıyor. Filmlerin ve televizyon dizilerinin turizm ve ekonomi açısından sağladıkları kazanç çok büyük rakamlara ulaştı. Yüzüklerin Efendisi filminin Yeni Zelanda’ya katkısı 2 milyar dolar. Bu film sayesinde Yeni Zelanda’ya gelen ziyaretçi sayısı, yüzde 50’lik artışla 2.4 milyona ulaştı. Cesur Yürek filminin ardından İskoçya’daki Wallace Anıtı’nın ziyaretçi sayısı yüzde 300 arttı. Görevimiz Tehlike 2’nin ardından 2000 yılında Sydney’deki milli parkların ziyaretinde yüzde 200 artış yaşandı. İngiltere’deki bir araştırmaya göre İngilizlerin yüzde 80’i, sinemada gördükleri destinasyonlara gitme eğiliminde. Türkiye için de burada çekilmese de Truva filminin ve heykelinin getirilmesinin etkisiyle Çanakkale’nin turist sayısı yüzde 73 arttı.” dedi.

'TÜRK DİZİLERİNİN TURİZME ETKİSİ ASMALI KONAK’LA BAŞLADI'

Türk dizilerinin turizme etkisinin, 2002 yılında Asmalı Konak'la başladığını anlatan Gökçe Özdemir, “Dizinin yayınlanmaya başladığı günden itibaren Kapadokya, özellikle Ürgüp ve dizinin çekildiği tarihî konak, adeta müze haline gelerek yerli turist akınına uğradı. Bütün tur firmaları, programlarına o konağı da ekledi. Asmalı Konak biteli 10 yılı geçmesine karşın turlar, talep azalsa da halen sürüyor. Çeşitli diziler sayesinde özellikle Mardin, Gaziantep gibi şehirlerimiz de turların gözdesi oldu. Tur firmaları, karakterlerin yemek yediği otelde özellikle konaklama yapıyor.” diye konuştu.

İHRAÇ EDİLEN TÜRK DİZİLERİ, TURİST SAYISINI ARTTIRDI

Son dönemde Türk dizi sektörünün başarısının dünya çapında konuşulmaya başlandığını ifade eden Özdemir, “102 ülkeye, binlerce saatlik dizi satıyoruz. Özellikle Muhteşem Yüzyıl gibi diziler, Balkanlar ve Arap ülkelerinden ülkemize olan turizm talebini de olumlu etkiledi. Türk dizilerinin satıldığı ülkelerden Türkiye'ye yüzde 15 civarında turist artışı yaşandı. Örneğin iki yıl önce yaklaşık 35 bin Arap turistin ziyaret ettiği Doğu Karadeniz’i, 2013 yılı itibariyle 170 bin Arap turist gezdi.” dedi.

HOLLYWOOD’UN YENİ GÖZDESİ TÜRKİYE

Türkiye kültür zenginlikleri, tarihi ve doğasıyla dev bütçeli, ünlü isimlerin rol aldığı Hollywood filmlerinin de platosu haline geldi. Son olarak Gladyatör ve Akıl Oyunları gibi filmlerin ünlü yıldızı Russell Crowe'un başrolünü ve yönetmenliğini üstlendiği “The Water Diviner” da Türkiye’de çekildi. 2011 yılından itibarense 1 milyar dolar gişe hasılatını geçen “Skyfall”, en iyi film Oscar’ını alan “Argo” ve “Taken 2” gibi filmlerin de yer aldığı 18 filmin çekimi ülkemizde yapıldı.

İZMİR VE EGE BÖLGESİ'NİN AVANTAJLARI

Sinema ve diziler için İzmir ve Ege Bölgesi'nin çok avantajlı olduğunu anlatan Doç. Dr. Özdemir, “Baktığımızda birçok önemli film ve dizinin, İzmir ya da Ege’de çekildiğini görüyoruz. Babam ve Oğlum, Masumiyet, Susuz Yaz gibi filmler, Kavak Yelleri, Bitmeyen Şarkı, İzmir Çetesi gibi diziler İzmir’de çekildi. Fatmagül’ün Suçu Ne dizisinin ilk sahnelerinin çekildiği Çeşme’nin Ildırı köyü ziyaretçi akınına uğradı. İzmir, film ve dizi turizmi açısından çok avantajlı. Yılın 300 günü güneşli, tarihi, doğası, köyleri, turistik yerleriyle birçok alternatife sahip.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar