Seyircisi 'Kontrabas'ı bırakmıyor

Olcay Kavuzlu'nun 23 yıldır Ankara Devlet Tiyatrosu'nda oynadığı 'Kontrabas' oyununu izlemek isteyenler sezon kapanmadan acele etmeliler...

Google Haberlere Abone ol
Seyircisi 'Kontrabas'ı bırakmıyor
 

   Patrick Süskind tarafından 1980 yılında seyirlik bir oyun olarak kaleme alınan ve bir müzisyenin gözünden toplumun, bireyin, cinselliğin, hiyerarşinin, müziğin eleştirisini yapan Kontrabas isimli oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda 11 Ocak 1992 yılında sahnelenmeye başlamıştı.
  
   İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda da uzun yıllar yönetmeni Metin Belgin'in, oyunculuğunu da yapmasıyla pek çok seyirciye ulaşmıştı. 

   Devlet Tiyatroları'nın birçok oyununun sezon tatiline girmeye başladığı şu günlerde Kontrabas'ın Ankara Devlet Tiyatrosu'nda usta oyuncu Olcay Kavuzlu eşliğinde sahnelenmesi devam ediyor.  Kavuzlu "Kontrabas 23 yıl içinde üç farklı yorumla sahneye kondu. Son beş-altı yıldır yeni bir yorumla sahneye koyuyoruz. Çünkü insanlar, tiyatro seyircisi ve ben de değişiyorum. 23 yıl önceyi geçin, 7-8 yıl önceki seyirci profili bile farklı. Örneğin şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bundan 10 yıl önce oynadığım da şöyle bir replik var: Yoksa siz toplumda nüfusun yüzde 10’unun depresif olduğunu düşünmüyor musunuz?. Bu soruyu sorduğumda seyirci bakardı, yorum yapmazdı. "Şaşırıyoruz" derdi. Şu anda çok bilinçli olarak ‘Evet’ diyoruz. Bu oyun, konservatuardan mezuniyet parçamdı. Ayrıca Devlet Tiyatroları’na giriş ve stajımı veriş parçamdı. Çok genç başladım bu oyuna. Ben Kontrabas'ı 35 yaşından sonra da oynamayı dilemiştim ve oynuyorum. Bu oyunu seviyorum." dedi.

Olcay Kavuzlu'nun "Kontrabas'ın gerçek mekanı' diye nitelendirdiği Ankara Oda Tiyatrosu'nda sezonun son oyunlarını 13-14-15 ve 16 Mayıs tarihlerinde izleyebilirsiniz. Ankara seyircisinin de 20 yıldan beridir art arda büyük bir keyifle izlediği Olcay Kavuzlu'nun tek kişilik performansı Kontrabas, daha uzun yıllar oyunu keyifle izleyen seyircisi için sahnelenecek gibi görünüyor. 

  

Yorumlar