Şair Ali Şir Nevai Afganistan'da anıldı

Ülke tarihinde ilk kez bir Türk şair, devlet başkanlığı sarayında düzenlenen törenle yad edildi

Google Haberlere Abone ol
Şair Ali Şir Nevai Afganistan'da anıldı

Türk şair Ali Şir Nevai, doğumunun 575. yıl dönümünde, Afganistan Devlet Başkanlığı sarayında düzenlenen törenle anıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Devlet Başkanı Mohammad Eşref Gani, Nevai’nin hep adalet ve birlik için mücadele ettiğini belirterek, Türk şairin adına üstün devlet madalyası tasarlanacağını kaydetti.

Devlet Başkanı Gani, Nevai’nin, edebi şahsiyetine övgüde bulunarak, toplumların, onun eserlerinden faydalanması gerektiğini vurguladı.

Nevai’nin Türkçe ve Farsça dillerinde yazdığı şiirlerle Afgan kültürüne de önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Gani, Nevai’nin her iki dilde yüzlerce eser yazdığını hatırlattı.

Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı Abdul Reşit Dostum da Devlet Başkanı Gani’ye, Nevai adına tasarlanacak üstün devlet madalyası dolayısıyla teşekkür etti. Dostum, “Daha önce Türklerin (Afganistan Özbek ve Türkmenleri) saraya yakınlaşmasına müsaade edilmiyordu ama bugün büyük Türk şairi Nevai sarayda anılıyor” dedi.

Dostum, “Bugün bizim için tarihi ve unutulmayacak bir gün. Eğer Devlet Başkanı Gani, bize bakanlıklar, üstün mevkiler ve milyonlarca dolar verseydi, yine de Nevai’nin adına yapılacak madalya kadar sevinemeyecektik, bu bizim için çok şey ifade ediyor” diye konuştu.

Törene, Afgan bakanlar ve milletvekilleri ile Türkiye, Pakistan, Hindistan, Özbekistan, Tacikistan’dan akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ali Şir Nevai, 1441 yılında Afganistan'ın batısındaki Herat kentinde dünyaya geldi. Eğitimini Horasan ve Semerkant'ta tamamlayan Nevai, Türkçe, Arapça ve Farsça öğrendi.

Sultan Hüseyin Baykara döneminde vezirlik yapan Nevai, bu görevinden istifa ettikten sonra bilim ve sanat alanlarında çalıştı ve 30'a yakın eser yazdı. Nevai, 1501 yılında doğduğu şehir Herat'ta hayatını kaybetti.

Yorumlar