Rant kaynağına dönüştürülme sırası kültür sanata geldi!

Adana’da tiyatro sanatçıları “Dünya Tiyatrolar Günü” dolayısıyla her yıl okudukları bildiriyi bu yıl okumadı.

Google Haberlere Abone ol
Rant kaynağına dönüştürülme sırası kültür sanata geldi!

Adana’da tiyatro sanatçıları “Dünya Tiyatrolar Günü” dolayısıyla her yıl okudukları bildiriyi bu yıl okumadı. Sanatçılar, AKP iktidarı tarafından dayatma yoluyla Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) adı altında gündeme getirilen taslağa da tepki gösterip “Görünen o ki rant kaynağına dönüştürülme de sıra kültür sanata gelmiştir.” dedi.

Tiyatrocu Sema Öner Kelav, Sabancı Kültür Merkezi önünde, Kültür, Sanat ve Turizm Emekçiler Sendikası’na üye tiyatrocularla birlikte yaptığı açıklamada, bugün Tiyatrolar Günü dolayısıyla her yıl yaptıkları bildiriyi okumayacaklarını söyledi. İktidarın sanata ve sanatçıya topyekûn savaş açtığını anlatan Kelav, “Dünyanın her yerinde gösterilerle kutlanan bu gün ülkemizde maalesef bayram havasında kutlanamıyor. Kültür ve sanat emekçilerimiz ise gösteri düzenlemek bir yana son derece kaygılı ve isyan duygusu içinde” dedi.

Kültür ve sanat kurumlarında gözdağı, baskı, tehdit, sansür, rant ve yıkımın son yıllarda karşılaşılan olağan saldırılar haline geldiğini anlatan Kelav, şunları kaydetti: “Sanat alanına yapılan en kapsamlı saldırı olan TÜSAK taslağı ile başta Devlet tiyatroları olmak üzere Devlet opera ve balesi ile Güzel sanatlar genel müdürlükleri kapatılacaktır. Ülkenin tüm değerleri yok pahasına satılmışken, devletin o kadar lüzumsuz harcaması varken, sanat kurumlarımız yük olarak gösteriliyor. Görünen o ki rant kaynağına dönüştürülme de sıra kültür sanata gelmiştir.”

TÜSAK ile sanatın siyasi iktidarın emrine gireceğine dikkat çeken Kelav, bu taslağın geri çekilmesini ve bir an önce sanat alanında yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini bildirdi. Kelav, hükümetin emek, demokrati, özgürlük karşıtı politikalarını kabul etmeyeceklerini de “Bunun karşısında hep birlikte duracağız, susmayacağız” diye konuştu. Sanatçılar, daha sonra alkışlar eşliğinde olaysız dağıldı.

Sanatçılar, bildiri yerine ise Yücel Erten’in kaleme aldığı bir yazıyı okudu.
CİHAN

Yorumlar