‘Peygamber Efendimizin edebiyattaki en dikkat çekici özelliği şefaatidir’

Yağmur Dil Kültür ve Edebiyat Dergisi tarafından düzenlenen 3. İslami Türk Edebiyatı sempozyumu başladı.

Google Haberlere Abone ol
‘Peygamber Efendimizin edebiyattaki en dikkat çekici özelliği şefaatidir’

Yağmur Dil Kültür ve Edebiyat Dergisi tarafından düzenlenen 3. İslami Türk Edebiyatı sempozyumu başladı. Sempozyumda Peygamber Efendimizin İslam edebiyatındaki yeri ve önemi anlatıldı. Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Coşkun, Peygamber Efendimizin (sav) bütün varlığın sebebi olduğu gibi Türk Edebiyatı'nın da en büyük kaynağı olduğunu söyledi. Coşkun, “Klasik edebiyatımızda bütün divanların tertibinde tevhit ve münacatın hemen ardından Peygamber Efendimize naat kaleme alınırdı. Efendimizin klasik edebiyattaki en dikkat çekici özelliği şefaatidir. Bütün şairler Peygamber Efendimizin yüce sıfatlarını anlattıktan sonra onun şefaatini dilerler.” dedi.

Yağmur Dil Kültür ve Edebiyat Dergisi tarafından düzenlenen 3. İslami Türk Edebiyatı sempozyumu başladı. Retal Royale Hotel’de düzenlenen sempozyumun bu yıl ki konusu ‘Edebiyatımızda Hazreti Peygamber’ oldu. Sempozyumda Peygamber Efendimizin İslam Edebiyatın'daki yeri ve önemi anlatıldı. 2 gün sürecek sempozyuma çok sayıda akademisyen katıldı. Programda konuşan Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Coşkun Peygamber Efendimizin bütün varlığın sebebi olduğu gibi Türk Edebiyatı'nın da en büyük kaynağı olduğunu belirtti. Coşkun, “Klasik Edebiyatımızda bütün divanların tertibinde tevhit ve münacatın hemen ardından Peygamber Efendimize naat kaleme alınırdı. Efendimizin Klasik Edebiyat'taki en dikkat çekici özelliği şefaatidir. Bütün şairler Peygamber Efendimizin yüce sıfatlarını anlattıktan sonra onun şefaatini dilerler. Daha sonra oluşan yeni Türk edebiyatında ise Efendimiz yine edebiyatın çok önemli bir kaynağıdır. 1950’den bugüne 2 bine yakın şiir kaleme alınmıştır. Bu şiirlerde ise Peygamber Efendimize bakış biraz değişmiştir. Şairler, Peygamber Efendimizin yüce sıfatlarını bahsettikten sonra modern hayatın, günümüz meselelerinin problemleri karşısında eserler kaleme almıştır. Klasik edebiyattan farklı olarak yeni dönemde Efendimize yazılan şiirlerde çağrılma ‘Gel’ ifadeleri çok fazla kullanılmıştır. Çünkü modern insanın meseleleri için Efendimiz istikamet kaynağı olarak düşünülür. Türk Edebiyatı Yusuf Has Hacip’ten itibaren Efendimize en mutena yeri vermiştir. Bunun etrafında birçok edebi tür sadece Efendimizi anlatma için teşekkül etmiştir. Hemen hemen her şairde onun için şiir yazmayı şeref saymıştır.” ifadelerini kullandı.

Sempozyumu Koordinatörü ve Yağmur Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Ahmet Gökçe, İslami Türk Edebiyatı sempozyum dizisinin Yağmur Dil Kültür ve Edebiyat Dergisinin öncülüğünde 2011 yılında başladığını söyledi. Gökçe, “Birinci sempozyumumuz edebiyat nedir? Türk edebiyatının İslam’a katkısı nedir? bunları tartışmaya yönelik bir sempozyumdu. İkincisinde Cenabı Hak ile ilgili bir sempozyum gerçekleştirdik. Türk medeniyetine Cenabı Hak ne şekilde sirayet etmiş ve edebi eserlere bu nasıl yansımış bunu işledik. Üçüncü sempozyumda ise Efendimiz ile alakalı olacak. Türk Edebiyatında Peygamber Efendimiz tür olarak, muhteva olarak ne şekilde yer alıyor. Onları tartışacağımız bir çalıştay olacak. Önümüzdeki sene konumuzda Kur’an-ı Kerim ve edebiyat olacak.” diye konuştu.

'Edebiyatımızda Hazreti Peygamber' sempozyumunun Kutlu Doğum Haftasına denk gelmesinin kendileri için ayrı bir önem ifade ettiğini belirten Gökçe, şunları kaydetti: “Efendimizin kainatı şereflendirmesi sadece bir haftayla, bir ayla ifade edilebilecek küçük bir hadise değil. Fakat bizde Kutlu Doğum Haftası'nda böyle bir programı gerçekleştirelim dedik. Rabbimizde müsaade etti. İstanbul’da 33 akademisyen hocamızın katkısıyla 50’den fazla akademisyenin desteğiyle İslami Türk Edebiyatı'nın üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz.”

Bu seneki sempozyumda Peygamber Efendimizin gündeme getirildiğini belirten Araştırmacı Yazar Dr. Reşit Haylamaz, “Dünyanın birçok yerinden katılımcının olduğu ağırlıklı bir program zaman dilimi olarakta Kutlu Doğum Haftas'ına denk geldi. Buda Peygamber Efendimizin çok farklı yönlerini onunla ilgili yazılan, konuşulan hususları farklı şekilde insanların dikkatine arz etmenin yollarını artırmak gerekiyor. Gündemimizde sürekli Peygamber Efendimiz olsun. Katılım güzel organizasyon heyeti çok zengin, emek verilmiş tebliğlerin sunulacağı bir zeminde olacağız inşallah sonuçları itibariyle hayırlı olur.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar