Osmanlı pulları tarihi hamamda görücüye çıktı

Dünyada ilk kez 1840 yılında İngiltere’de kullanılmaya başladıktan sonra Osmanlı Devleti’nde Sultan Abdülaziz döneminde 1 Ocak 1863’te tedavüle çıkarılan tarihi pullar, Bursa tarihte hamam olarak kullanılan Ördekli Kültür Merkezi’nde sergilenmeye başland.

Google Haberlere Abone ol
Osmanlı pulları tarihi hamamda görücüye çıktı

Dünyada ilk kez 1840 yılında İngiltere’de kullanılmaya başladıktan sonra Osmanlı Devleti’nde Sultan Abdülaziz döneminde 1 Ocak 1863’te tedavüle çıkarılan tarihi pullar, Bursa tarihte hamam olarak kullanılan Ördekli Kültür Merkezi’nde sergilenmeye başlandı. Vatandaşların ücretsiz olarak gezebileceği sergi bir hafta süreyle açık kalacak.

    Bursa PTT Başmüdürlüğü ve Osmangazi Belediyesi işbirliğinde Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında Ördekli Kültür Merkezi’nde açılan sergide, Osmanlı’da puldan önce kullanılan mühürler de görücüye çıktı. Osmanlı Dönemi Posta Pulları Sergisi’nin açılışına Osmangazi Belediye Başkanı ile PTT yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Pul koleksiyoncuları Erdoğan Şen, Hasan Olcay, Hakan Yılmaz ve Turgay Arıcıoğlu’nun koleksiyonlarındaki yüzlerce tarihi pul, 44 ayrı panoda sergilenmeye başlandı. Bir hafta boyunca açık kalacak sergi hakkında bilgi veren Pul Koleksiyoncusu Erdoğan Şen, Osmanlı’da puldan önce haberleşmelerin mühürle gerçekleştiğini söyledi.

    OSMANLI’DA 900 ÇEŞİT PUL KULLANILDI

    İlk pulun 1840 yılında İngiltere’de kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Erdoğan Şen, şunları kaydetti: "Osmanlı’da ilk pul Abdülaziz döneminde 1862’nin sonu 1863’ün başında tedavüle çıkarıldı. Abdülaziz’in dört tuğrasını taşıyan pullar dört emisyon halinde çıktı. 20 para, 1 kuruş, 2 kuruş ve 5 kuruşluk dört değerden oluşuyordu. Puldan önceki dönemde mühür kullanılıyordu. 1840 yılında posta teşkilatı kurulduğunda mühür kullanılmaya başlandı. Osmanlı’da 900’e yakın pul kullanıldı. Pullar dört padişah dönemi yaşadı. Türkiye’de Cumhuriyet dönemiyle birlikte 10 bin çeşit pul var. Dünya genelindeki pul çeşidi sayısı 500 bini geçer."

    Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk pulunun ise 1921 yılında Adana'da tedavüle çıkartıldığı bildirildi. CİHAN

Yorumlar