Oscar ödüllü Yönetmen Lesnie: Profesyonel dünyada hayata yer yok

Oscar ödüllü Görüntü Yönetmeni Andrew Lesnie, İpek Üniversitesi İstanbul Sinema Akademisi’nde öğrencilerle buluştu.

Google Haberlere Abone ol
Oscar ödüllü Yönetmen Lesnie: Profesyonel dünyada hayata yer yok

Oscar ödüllü Görüntü Yönetmeni Andrew Lesnie, İpek Üniversitesi İstanbul Sinema Akademisi’nde öğrencilerle buluştu. Yüzüklerin Efendisi serisinin Görüntü Yönetmenliği ile adını duyuran Lesnie, geleceğin sinemacılarına tecrübelerini anlattı. Lesnie, ‘’Okul yıllarında hata yapma hakkınızı kullanın. Profesyonel dünyada hataya yer yok.’’ tavsiyesinde bulundu.

    Yüzüklerin Efendisi filminin görüntü yönetmeni Andrew Lesnie, İpek Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Üniversitenin İstanbul Yerleşkesi’nde atölye çalışması şeklinde gerçekleşen buluşmada Oskarlı görüntü yönetmeni Lesnie, geleceğin sinemacılarına mesleğin püf noktalarını anlattı. ABD'li ünlü aktör Russell Crowe ile birlikte film çekimleri için Türkiye’de bulunan ünlü görüntü yönetmeni Lesnie, davetlisi olduğu İpek Üniversitesi’nin İstanbul Sinema Akademisi’nde üniversite öğrencilerine mesleğin sırlarını anlattı. "Yönetmen bir filmin her aşamasından ve tümünden sorumludur" diyen Lesnie şu tavsiyelerde bulundu: ‘’Film okulunda hata yapmak hakkınızı sonuna kadar kullanın ve mümkün olduğunca film çalışmaların her aşamasında yer alın. Oyunculuğundan yönetmenliğine; senaryosundan ışığına kadar her aşamasında rol alın. Öğrenirken hata yapabilirsiniz ancak profesyonel olduğunuzda hataya yer yok."

    Lesnie, film çekimlerinde sahip olunan teknolojik imkânların her şey demek olmadığını belirterek "Ne kadar teknolojik imkana sahip olursanız olun esas olan orijinalliktir. Bir ortamın sesinin orijinalini almalısınız. Başarıda böyle yakalanır. Teknolojik aletlerle düzeltmeler yaparak orijinallik yakalanmaz.’’ dedi. Alanı ne olursa olsun her sinemacının başarılı işler yapmak için kendi tarzını oluşturması gerektiğini belirten Lesnie, senaryonun sinema için önemini vurgulayarak “Senaryo filme başlamak için olmazsa olmazdır, iyi bir senaryonuz olmadan iyi film yapamazsınız.” diye konuştu.

    GELECEĞİN SİNEMACILARINA MESLEĞİN SIRLARINI ANLATTI

    Andrew Lesnie, geleceğin sinemacılarına mesleğin sırlarını uygulamalı olarak anlattı. Bugüne kadar dünyanın bir çok saygın eğitim kurumunda sinematografi atölyeleri gerçekleştiren Lesnie, İstanbul Sinema Akademisi’nde gerçekleştirdiği atölye çalışmasında filmlerinden sahne analizleri yaptı; uygulamalı dijital sinematografi çalışması gerçekleştirdi. İngilizce olarak yapılan atölye çalışması, yaklaşık 4 saat sürdü ve sinema sektörünün profesyonellerinin yanında öğrencilerin de faydalanabildiği bir ortamda gerçekleşti.

    YÜZÜKLERİN EFENDİSİ FİLMİNDEN ÖRNEK VERDİ

    Andrew Lesnie, atölye konuşmasına Doing Time for Patsy Cline filminden sahneler göstererek başladı. Filmde yer alan gece çekiminin gündüz nasıl yapıldığını detaylı olarak anlattı. Devamında en sevdiği filmlerinden biri olan Babe’den seçtiği sahnelerin analizlerini yaparak çekim tekniklerini katılımcılara aktardı. Ardından, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden Yüzük Kardeşliği filminin önemli sahnelerin açıklamalı ön izlenimleri ile birlikte çekim tekniklerini, örnekler vererek ve uygulamalı olarak katılımcılarla paylaştı. Filmin analizini yaparken, büyük bütçeli filmlerin çekim sürecinin nasıl yapıldığını ve karşılaşılan problemlerle nasıl baş edildiğini atölye katılımcılarına aktardı. Birçok büyük film projesinin OSCAR’lı görüntü yönetmeni, filmlerinin çekimleriyle ilgili öykülerini anlatırken dikkatle izlendi. Lesnie, tüm katılımcılarla birebir ilgilenerek, samimi tavırlarıyla ilgi çekti. Atölyede Lesnie; ışığın filmde, hikaye anlatımının bir parçası olduğunu ve ışık hazırlanırken sahne, motivasyon ve anlatılmak istenen hikayenin temel alınması gerektiğini söyledi. İyi bir görüntü yönetmeninin çekeceği filmin senaryosunu çok iyi bilmesi gerektiğini, ışık ve gölge teknikleriyle hikayeyi yeni baştan yaratarak zenginleştirmesi, tüm duyguları, gizemi ve derinliği filme katabilmesi gerektiğini söyledi. Lesnie daha sonra ışığın, çeşitli tekniklerle hikayeye katkılarını, ifadelerde, duygularda ve filmin derinliğinde yapabileceği etkileri, atölye sırasında kurulan üç ayrı set ortamında tatbikî olarak anlattı.

    İSTANBUL SİNEMA AKADEMİSİ TECRÜBENİN BULUŞMA ADRESİ

    İstanbul Sinema Akademisi Direktörü Ferhat Şen’in hazırladığı "Uncovering Hollywood Productions: The Work of Andrew Lesnie" adlı sergiyi öğrencilerle birlikte gezen Lesnie, sergideki fotoğraflar üzerinden çekimlerdeki anılarını ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Atölye sonrasında sorularımızı yanıtlayan İpek Üniversitesi İstanbul Sürekli Eğitim Merkezi Yöneticisi Volkan Binici, Andrew Lesnie gibi deneyimli bir ismi öğrenciler ile buluşturmanın önemine değindi. Sinema sektörünü üniversite ile buluşturmayı hedefleyen bu tür etkinliklerin devam edeceğini dile getirdi. Bu bağlamda, İstanbul Sinema Akademisi’nin akademisyenlerin, profesyonellerin, öğrencilerin ve meraklıların eğitim, etkinlik ve buluşma noktası olmasını hedeflediğini belirtti. CİHAN

Yorumlar