Nobel ödüllü Mo Yan, Orhan Pamuk'u ziyaret etti

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Nobel ödülünü 2012 yılında kazanan Çinli Mo Yan ile buluştu.

Google Haberlere Abone ol
Nobel ödüllü Mo Yan, Orhan Pamuk'u ziyaret etti

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Nobel ödülünü 2012 yılında kazanan Çinli Mo Yan ile buluştu. Mo Yan, Türkçeye çevrilen Kızıl Darı Tarlaları kitabını imzalayıp Pamuk’a verdi. Pamuk da Mo’yu Nobel ödülünden dolayı tebrik etti ve Nobel’i Asyalı birisinin almasından duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk-Çin Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) düzenlediği “Çin’den Türkiye’ye 100 Entelektüel” projesi kapsamında Türkiye’ye gelen Mo Yan, Orhan Pamuk’u ziyaret etti.

Orhan Pamuk-Mo Yan görüşmesi Pamuk’un evinde basına kapalı olarak gerçekleştirildi. 2008’de Pekin’de bir araya gelen iki yazar, dün akşam Pamuk’un evinde hasret giderdi. Mo ve Pamuk, edebiyat başta olmak üzere birçok konuda görüş alışverişinde bulundu. Mo, Türkçeye çevrilen Kızıl Darı Tarlaları kitabını imzalayıp Pamuk’a verdi. Pamuk da Mo’yu Nobel ödülünden dolayı tekrar tebrik etti ve Nobel’i Asyalı birisinin almasından duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

Pamuk’un çalışma ortamından çok etkilendiğini belirten Mo, Türkiye’nin en çok çeşitliliğine hayran kaldığını söyledi. Türkiye izlenimlerini paylaşan Mo, Türkiye’nin düşündüğünden çok daha fazla gelişmiş olduğunu dile getirdi.
Çinli yazar, şu an Nobel’den sonra ilk kitabını yazmakta olduğunu ifade ederek, en çok endişe duyduğu şeyin, yeni kitabının okuyucular tarafından eskiye oranla beğenilmemesi olduğunu ifade etti.

Görüşmede Mo ile Pamuk, birçok konuda ortak görüşlerini paylaştı. Mo, iyi ya da kötünün yazar tarafından değil, olayları okuyucuya olduğu gibi aktarılıp, bunun okuyucular tarafından belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Pamuk’un, Nobel aldıktan sonra hayatındaki ne gibi değişiklikler olduğu yönündeki sorusuna da Mo, Nobel’den sonra daha çok kişi tarafından tanındığını ve kendisini arayanların sayısının da arttığını belirtti. İkili, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi ve akşam yemeği yedi.

Asıl adı Guan Moye olan Çinli Nobel ödüllü yazar, bugün de Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek.
CİHAN

Yorumlar