Nazım Hikmet ölümünün 51. yılında Moskova’da mezarı başında anıldı

Nazım Hikmet ölümünün 51. yıldönümünde Moskova’daki tarihi Novodeviçye Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı. Etkinlikte katılanların bazıları Soma faciasında ölen işçilerin dramını hatırlatmak amacıyla kask taktı ve pankart...

Google Haberlere Abone ol
Nazım Hikmet ölümünün 51. yılında Moskova’da mezarı başında anıldı

Nazım Hikmet ölümünün 51. yıldönümünde Moskova’daki tarihi Novodeviçye Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı. Etkinlikte katılanların bazıları Soma faciasında ölen işçilerin dramını hatırlatmak amacıyla kask taktı ve pankart açtı.

Rus-Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) düzenlediği Nazım'ı anma törenine; Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin ve elçilik çalışanlarıyla birlikte, RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Nazım’ı Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır da katıldı. Törene sanatçı Şevval Sam, Sümer Ezgü ve Nazım Hikmet Vakfı'nı temsilen sanatçılar Işık Yenersu ile Ahmet Mümtaz Taylan başta olmak üzere Türkiye’den bazı sanatçılar katıldı.

Savaşır açılışta yaptığı konuşmada Nazım'ı daha da artan bir özlemle andıklarını ifade etti. Savaşır, “Bugün yine aynı coşkuyla buradayız. Farklılıklarımızı bir kenara bırakarak Nazım’ın mısralarının ışığında birleşiyoruz. Bunun için Nazım’a minnettarız! Memleketimizde ortak paydaların giderek azaldığını hissederek sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Nazım ise bizim ortak paydamız, onun için büyük şaire müteşekkiriz! Sana her zaman ihtiyacımız var! Bize düşen şairimizi Rus ve Türk dostlarımıza bir daha anlatmak bizim en önemli görevimiz.” dedi.

Sanatçı Taylan, Nazım için yüzlerce anma etkinliğinin yapıldığını ifade ederek, “Nazım ülkemiz ve halkımız için sadece bir şair değil, evrensel bir simgedir. Barış, özgürlük, eşitlik ve kardeşliğin simgesidir! Nazım en değerli kültürel varlıklarımızdan biri.” şeklinde konuştu.

RTİB Başkanı Karaaslan, Nazım’ın Türk-Rus dostluğunun önemli simgesi ve köprüsü olduğunu ifade etti.

Sanatçı Sam, “Nazım sen gittikten sonra memlekette fazla bir şey değişmedi. Halen çocuklar ölüyor, emek sömürülüyor. Halen insanlarda Allah’tan umut var. Allah’tan umut ve senin şiirlerin olmasaydı belki de bu dünyada yaşamak çok zor olurdu” diyerek duygularını aktardı.

TÜRK BÜYÜKELÇİ: NAZIM’A HAKSIZLIK YAPTIK

Büyükelçi Sezgin, tarihin bir döneminde Nazım’a haksızlıkların yapıldığını ifade ederek, “Mahkemeden mahkemeye gönderdik, sürgün hayatı yaşattık dev şaire. Vatandaşlıktan çıkartıldı. 2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlıktan çıkarılma kararını geri aldı. Bu bir nevi bizi teselli ediyor, ona karşı yapılan haksızlığın bilincine varmamız açısından. Büyükelçi olarak Moskova’da onun anma törenine üçüncü kez katılıyorum. Nazım’ın şiirleri onu en iyi tanıtan eserler. Nazım bugün manevi ve hukuki açıdan bizimledir.” dedi.

Barış güvercinlerinin uçurulduğu törende Büyükelçi ve katılımcılar Nazım’ın mezarına karanfil bıraktı. CİHAN

Yorumlar