Nazım Hikmet heykelini Yaşar Kemal açtı

Beşiktaş Sanatçılar Parkı’nda yazar Nazım Hikmet adına yaptırılan ‘İki kıtaya Nazım köprüsü’ adı verilen heykelin açılışı, yazar Yaşar Kemal’in katılımıyla gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Nazım Hikmet heykelini Yaşar Kemal açtı

Beşiktaş Sanatçılar Parkı’nda yazar Nazım Hikmet adına yaptırılan ‘İki kıtaya Nazım köprüsü’ adı verilen heykelin açılışı, yazar Yaşar Kemal’in katılımıyla gerçekleşti. Yaşar Kemal, Nazım Hikmet’in şiirlerini okuduktan sonra kendi şiirlerini yırttığını ancak Nazım Hikmet’in uyarısı üzerine tekrar şiir yazmaya başladığını söyledi. Konuşmalar sırasında sık sık 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk' şeklinde slogan atıldı.

Sanatçılar Parkı’nda yazar Nazım Hikmet adına yaptırılan ‘İki kıtaya Nazım köprüsü’ adı verilen heykelin açılışı Hikmet’in 112. Doğum gününde gerçekleşti. Açılışa; yazar Yaşar Kemal, heykeltıraş Mehmet Aksoy, sanatçılar Rutkay Aziz, Tarık Akan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan Yaşar Kemal, Nazım Hikmet ölmeden önce onunla beraber olduğunu söyledi. Kemal, “Paris ve İsveç’te olduğum dönemlerde her gün telefonda konuşurduk. Onun şiirlerini de okurdum. Nazım kadar büyük bir insan olmamıştır. Ben Nazım’ın şiirlerini okuduktan sonra kendi şiirlerimi yırttım ben böyle yazar olmam dedim. Nazım, bunu duyunca yanıma geldi. ‘Yaşar her şeyi okudum bir şey yaptım hapishane çok zorlu bir iştir. Eğer ben hapishanede şiir yazmasaydım ölürdüm. Onun için şiirlerini tekrar yaz yoksa sende ölürsün’ dedi bende şiir yazmaya başladım.” ifadelerini kullandı.

‘BAŞBAKANI MAHKEMEYE VERDİM’

Heykeltıraş Aksoy, Başbakan Erdoğan'ın Kars’ta ucube diye yıktırdığı heykelin yeniden dikileceğini söyledi. Aksoy, “Başbakanı mahkemeye verdim. Hakaret davası açtık bunu kazanacağımızı düşünüyorum. Çünkü biz illegal bir şey yapmadık. Rüşvet almadık, rüşvet vermedik. Boğaz tokluğuna heykel yapmaya çalıştık. İnşallah o heykeli yeniden yerine dikeriz. Çünkü mahkemenin heykelin yıkımını sağlayacak bir kararı yok.”

Nazım Hikmet’in evrensel bir şair olduğunu aktaran Aksoy, “Dünyanın neresinde olursa olsun, insanların acılarını her zaman paylaşan bir insandı. Bu heykel 2 senelik bir çalışmanın sonucu oldu. 70 ton afyon grisi mermer kullandık. 3 parçadan oluşuyor. İki kıtadan yükselen parça ortada buluşuyor. Ortada Nazım Hikmet’in kafasının boşluğunu hissediyoruz. Kulağı Asya’da gözü Avrupa’da gibi gözüküyor.” dedi.

Türkiye’nin zor dönemlerden geçtiğini belirten Rutkay Aziz ise, “Bazı atasözleri bugünkü Türkiye’yi anlatıyor. Akan su pislik tutmaz biz bunları sağa sola atarak akıtacağız. Bu savaşta hepimize önemli görevler düşüyor. Bunun için yılgınlığa, suskunluğa, umutsuzluğa yer yok. Hep birlikte omuz omuza olalım.” diye konuştu.

Konuşmalar sırasında vatandaşlar sık sık ‘Her yer Taksim her yer direniş’, ‘Her yer rüşvet her yer yolsuzluk’ şeklinde slogan attı.

Konuşmaların ardından Nazım Hikmet adına yaptırılan ‘İki kıtaya Nazım köprüsü’ adı verilen heykelin açılışı, Yaşar Kemal ve beraberindekiler tarafından gerçekleşti.

CİHAN

Yorumlar