Muğla Ulusal Zurna Festivali başladı

Muğla'da, zurna üstatlarını biraraya getiren Ulusal Zurna Festivali törenle başladı.

Google Haberlere Abone ol
Muğla Ulusal Zurna Festivali başladı

Muğla'da, zurna üstatlarını biraraya getiren Ulusal Zurna Festivali törenle başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki festivale, Muğla'nın yanısıra Aydın, İzmir, Manisa, Trabzon, Kırıkkale, Kırklareli, Gaziantep, Erzurum, Sinop ve Bayburt'tan 12 zurna üstadı katılıyor.

Festivalin sanat danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Kılkıl, açılış konuşmasında dünyada ve Türkiye'de ilk kez böyle bir festival düzenlendiğini söyledi. İki gün sürecek festivalde Türkiye'de kullanılan bütün zurna çeşitlerinin yer alacağını kaydederek, "Biz geleneksel müziklerimize, geleneğe hizmet eden insanlara sahip çıkarsak popüler kültürün esaretinden, etkisinden kurtularak daha sağlam adımlarla ilerleyebiliriz. Bu yıl birincisini yaptığımız bu etkinlik, önümüzdeki yıl uluslararası boyutta olacak." dedi. Muğla Belediye Başkan Vekili Yavuz Kayı ise, "Halk kültürünün en önemli değerlerinden biri olan zurna kültürünün yaşatılması ve gençlere bu enstrümanı sevdirmek için önemli bir etkinlik. Dünyada milletler camiasına baktığımız zaman ülkelerin kültür varlıklarına, geleneklerine, örflerine olan saygıları, titizlikleri ve koruma anlayışı, gelişmişlikleriyle bağlantılı. Biz de geleneklerimize saygının bir nişanesi olarak, kültürümüze sahip çıkmak için böyle bir festivali gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Ardından zurna üstatları Ünal Yürük, Deniz Selman ve Halil Çokyürekli, orkestra eşliğinde çeşitli eserleri zurnayla çaldı. CİHAN

Yorumlar