Mevsimlik tarım işçilerin çilesi kitap oldu

Ülkemizde sayıları milyonları bulan mevsimlik tarım işçilerin barınma, çalışma ve eğitim gibi yüzlerce sorunu meslek odaları tarafından kitaplaştırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Mevsimlik tarım işçilerin çilesi kitap oldu

Ülkemizde sayıları milyonları bulan mevsimlik tarım işçilerin barınma, çalışma ve eğitim gibi yüzlerce sorunu meslek odaları tarafından kitaplaştırıldı.

Bursa Akademik Odaları Birliği’nde diğer meslek oda başkanları ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Barınma Koşulları / Bursa’nın Batısında Karacabey, Mustafakemalpaşa örneği” isimli kitabı tanıtarak, sorunlar ve çözüm yollarını anlattı. Mevsimlik tarım işçileri sorununun yalnızca Bursa’ya özgü bir sorun olmadığına dikkat çeken Pala, yıllar geçtikçe sorunun yakıcılığının arttığını dile getirdi.

Üç yıllık gözlemler, ziyaretler ve hazırlanan raporların çok önemli eşitsizlikleri ortaya koyduğunu belirten Pala, ‘insan hakları ihlalleri’ denilebilecek bir noktaya ulaşıldığını kaydetti.

Pala, insanların yaşamak zorunda olduğu kampların durumun şöyle anlattı: “Kamp denilen yerlerde temiz içme suyu erişimi yok. Çok önemli bir bölümünde elektrik yok. Elektrik direkleri gelen bölgelerde bile elektriğin çadırlara bağlanması ile ilgili sorunlar yaşanıyor. 2014 yılında, 21. yüzyılda Türkiye’nin nüfus olarak en büyük üçüncü şehrinin, sosyo-ekonomik düzeyi gelişmiş olan bir kentin içinde insanlar suya elektriğe erişim olmaksınız çok kötü koşullarda, tek göz çadırlarda 7-8 kişi birlikte çalışmak zorunda kalıyorlar. Yiyecek erişimiyle ilgili sorunlar var. En az bunlar kadar yakıcı olan, çocukların eğitim olanaklarından yoksun bırakılmaları. Nisan’dan Kasım’a kadar burada kalmaları nedeniyle eğitim olanaklarından yoksunluk da üzerinde durmamız gereken bir sorun.”

Sorunların giderilebileceğini ve kaynak sıkıntısı da yaşanmayacağını ifade eden Pala, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen yerel seçimler öncesinde gördük, belediyelerin bizleri hayrete düşürecek düzeyde tanıtım ve reklam harcaması yaptığını gördük. Seçimler bittikten sonra başkanların o çok özlediğimiz yüzlerini yansıtan bilbordlar, ilanlar, afişler için harcadıkları paranın bir bölümü, bu kamplara elektrik, su ve diğer sorunları gidermek için aktarılırsa bu sorun çözülür. Seçimden önce 10 milyonları bulan tanıtım harcamalarının bir bölümü buraya harcanabilirse, sayıları 5-10 milyonu bulan bu insanlar için daha yaşanabilir ortamlar sağlanabilir.” CİHAN

Yorumlar