Mevlana, Petersburg’da Türk ve Rus neyzenler eşliğinde anıldı

Mevlana, Rusya’nın kültür ve sanat başkenti St. Petersburg’daki Rus-Türk Kültür Merkezi’nde anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Mevlana, Petersburg’da Türk ve Rus neyzenler eşliğinde anıldı

Mevlana, Rusya’nın kültür ve sanat başkenti St. Petersburg’daki Rus-Türk Kültür Merkezi’nde anıldı. Birçok üniversiteden öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı programda, Türk ve Rus neyzenler birlikte ney üfledi.

Büyük İslam mütefekkiri Mevlana Celaleddin Rumi'yi anma programın açılışında konuşma yapan St. Petersburg Smolniy Üniversitesi öğretim görevlisi Tatyana Babarikina, Mevlana’dan övgüyle bahsetti.

‘MEVLANA SADECE DOĞU’DA TANINMIYOR’

Mevlana’nın hayatından kesitler sunan Babarikina, ünlü mütefekkirin sadece doğuda şiirleri okunan ve ismi bilinen bir figür olmadığını, aynı zamanda Avrupa’dan Amerika’ya kadar dünyanın her yerinde tanındığını söyledi. Mevlana’nın farklı kültür ve dinlerde de değer bulduğuna değinen Babarikina, “Ünlü Amerikalı şair ve tarihçi Reynold Alleyne Nicholson 40 yıl boyunca Mesneviler üzerinde çalıştı ve Rumi’nin eserinin tamamını İngilizceye çevirdi. Daha sonrada İngilizceden Rusçaya aktarıldı…
Kısa bir süre önce de Amerika’da piyasaya çıkan “A Gift of Love” adlı albümde ünlü şarkıcı Madonna onun eserinden bir şiir seslendirdi. Gördüğünüz gibi o sadece Doğu’da tanınan bir kişilik değil.” ifadelerini kullandı.

Tatyana Babarikina daha sonra katılımcıların isteği üzerine Mevlana’nın eserlerinden Rusça bazı paragraflar okudu ve ne anlama geldiklerini anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından misafirlere Türk ve Ruslardan oluşan bir grup tarafından ney dinletisi sunuldu. “Severim Ben Seni” ve “Göçtü Kervan” gibi parçaları seslendirilirken neyzenlere defle eşlik edildi.

Dinletinin ardından bir Rus öğrenciler Mesnevi'den hazırladıkları parçaları tiyatro şeklinde sundu. Daha sonra davetlilerin beğenisine semazen gösterisi sunuldu.

Programın ardından davetliler Rus-Türk Kültür Merkezi’ndeki Ressam Esma İnce’nin Mevlana konulu kara kalem resim sergisini gezdi.

Gecenin sonunda misafirlere hediye olarak semazen figürlerinden oluşan anahtarlıklar dağıtıldı ve tatlılar ikram edildi.
CİHAN

Yorumlar