Mekke'nin panoramik albümü yapıldı

İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan Mekke'nin panoramik albümünde sadece fotoğraflar değil detaylı bilgilerde yer alacak.

Google Haberlere Abone ol
Mekke'nin panoramik albümü yapıldı

Mekke'nin son on yıllık değişimini kayıt altına alan dünyanın ilk ve tek panoramik fotoğraf albümü Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut tarafından hazırladı.


Mekke'nin 2006-2016 yılları arasındaki havadan ve karadan fotoğraflarının yer aldığı "Panorama Mekke-i Mükerreme" albümünü hazırlayan fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda bugüne kadar 40'a yakın ülkede İstanbul, Mescid-i Aksa konulu fotoğraf sergisi açtığını, 11 yıl önce de Mekke'nin fotoğraflarını çekmek üzere Suudi Arabistan'a yerleştiğini dile getirdi.

Durgut, 1880'lerde fotoğraf makinesi icat olunca Sultan II. Abdülhamid'in, İstanbul'daki fotoğraf sanatçılarını İslam coğrafyasına gönderdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"İslam coğrafyasına giden fotoğrafçılar yıllarca İslam coğrafyasını fotoğraflamış ve bu fotoğraflar "Abdulhamit Han Fotoğraf Arşivi" olarak bir araya toplanmış. Abdülhamit Han hiçbir fotoğrafı kendisi çekmemiş fakat çok önemli bir çalışmaya imzasını atmış. Bugün hala her yerde o fotoğraflar kullanılıyor. Ben de bu çalışmadan ilham alarak Mekke'de fotoğraflar çekmeye başladım."

Sultan II. Abdühamid'den sonraki dönemlerde Mekke'nin yeterince fotoğrafının çekilmediğini aktaran Durgut, son yıllarda çekilenlerin de Mekke için bir arşiv niteliği oluşturmadığını savundu.

"Çektiğim fotoğrafların benzeri yok"

Albümü Arapça, Türkçe ve İngilizce olarak hazırladığını ifade eden Durgut, şu bilgileri verdi:

"Albümün ilk sayfalarına insanların Mekke'nin bugünlere nereden geldiğini görmesi için 1790 ve 1890 yıllarına ait iki adet fotoğraf koydum. Kendi çektiğim fotoğraflarda önemli mekanları numaralandırdım ve bu numaraların bilgileri de İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak albümde yer alıyor. Yani albüm sadece bir fotoğraf albümü değil, aynı zamanda detaylı bilgiler yer alacak.'

Yorumlar