Louvre Müzesi Türk uzmana emanet

Paris’teki dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Bölümü sanat tarihi uzmanı İlhan Alemdar’a emanet.

Google Haberlere Abone ol
Louvre Müzesi Türk uzmana emanet

 

Fransa’nın başkenti Paris’teki dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Bölümü sanat tarihi uzmanı İlhan Alemdar’a emanet.

Yunanistan ve Fransa’da sanat tarihi eğitimi alan Alemdar, 25 yıldır Louvre Müzesi’nde Fransa Kültür Bakanlığı kadrosunda uzman olarak görev yapıyor.

Yaklaşık 35 bin eserin sergilendiği Louvre Müzesi günde ortalama 40 bin ziyaretçi ağırlıyor. Yaz aylarında bu rakam 50 bine kadar çıkıyor. Müzede 40 değişik mesleği icra eden 2 bin 200 kişi çalışırken, olası bir yangına karşı 63 kişilik bir itfaiye ekibi hazır bekletiliyor. Müzenin deposunda ise 360 bin tarihi eser bulunuyor.

 


Türk İslam eserleri

Müzenin İslam sanat eserleri ile ilgili sorumlusu Alemdar, yaptığı açıklamada, yeni İslam Eserleri Bölümü'nün özel ve tüzel birçok koleksiyonun bir araya gelmesiyle yaklaşık 20 bin parça sanat eserini barındırdığını söyledi.

"Bu muhteşem koleksiyonun sadece küçük bir kısmı sergileniyor" diyen Alemdar, eserlerin İslam’ın ilk yıllarından 7. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar aşağı yukarı 12 yüzyıllık bir döneme ait olduğunu belirtti. 

 

Müze gez gez bitmiyor

 

Louvre Müzesi’nin geneli hakkında da bilgi veren Alemdar, toplam sergi alanının 70 bin metrekareyi bulduğunu söyledi. Louvre Müzesi’nin 4 bin 500 kişilik bir şehrin tükettiği kadar elektrik tükettiğini belirten

 

Müzenin tarihi

Louvre Müzesi’nin yapımına 12. yüzyılda Philippe Auguste döneminde orta büyüklükte bir şato olarak başladı. 5. Charles döneminde şatonun saraya dönüşümü gerçekleşmiş. 16. yüzyılın sonu, 17. yüzyılın başında küçük ve büyük galeriler yapılmış. 13. ve 14. Louis dönemlerinde ise büyük avlu 4 misli büyütülmüş.

14. Louis’nin 1684 yılında Louvre'u terk etmiş ve ardından  Louvre Sarayı 18. yüzyılda tamamen sanatçılara, sanat akademileri ve bilimsel akademilere bırakıldı.

 

 

 

Yorumlar