Londra'da İslam eserleri müzesi

Bonhams Müzayede Evi'nin 19 Nisan'da gerçekleştireceği müzayedede, Mekke'deki Kabe ve Mescid-i Haram'ı resmeden "İznik Çinisi" ile 19. yüzyılda, kırmızı ipekten yapılmış "Osmanlı Sancağı" da yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Londra'da İslam eserleri müzesi

Dünyanın sayılı müzayede şirketlerinden Bonhams Müzayede Evi'nce, Londra'da 19 Nisan'da "İslam ve Hint Eserleri Müzayedesi" düzenlenecek.

Bonhams Müzayede Evi'nden yapılan açıklamaya göre, müzayedede, nadide cam, seramik, hat sanatı, minyatür, heykel, bronz, halı ve tekstilden oluşan 315 eser satışa çıkarılacak. 

Müzayedede satışa çıkarılacak eserler arasında yer alan Kabe ve Mescid-i Haram'ı resmeden "İznik Çinisi"nin tahmini değerinin 60 bin pound olduğu belirtiliyor. Eserin, Victoria and Albert Museum, Louvre, British Museum, Benaki Museum ve Metropolitan Museum of Art gibi dünyanın ünlü İslam sanatı koleksiyonlarının yer aldığı sanat kurumlarındaki eserlerle kıyaslanabilecek değere sahip olduğu vurgulanıyor.

Satışa sunulacak 13. yüzyıl sonlarında Bağdat'ta yaşayan İslam hat sanatçılarından Yakut El-Musta'sımi'nin değerli ve nadir çalışmalarının bulunduğu "Müfredat Albümü"nün değerinin 100-200 bin pound olduğu ifade ediliyor. El-Musta'sımi'nin son Abbasi halifesinin resmi katibi olarak görev yaptığı biliniyor.

Müzayedede "İpek Heriz Halı" ise tahminen 40-50 bin pounddan satışa sunulacak.

Koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak bir diğer eser olan, 19. yüzyılda, kırmızı ipekten yapılmış Osmanlı Sancağı'nın ise yaklaşık 30-40 bin pound değerinde olduğu ifade ediliyor.

Açıklamada Bonhams İslam ve Hint Eserleri Bölüm Direktörü Oliver White'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Geçtiğimiz 1-2 sene içinde, İslam ve Hint eserlerine olan ilgi giderek daha seçici bir hale geldi ve alıcılar her alanın en kıymetli parçalarına doğru yönelmeye başladı. Bugün değerli parçaların peşinde olan koleksiyonerlerin güvenilir kaynaklara yönelmek istemesi sayesinde piyasa gücünü korumaya devam ediyor. Nisan ayında gerçekleşecek İslami Eserler ve Hint Sanatı satışımız, bu talebi karşılayacak nitelikte. Müzayedede yer alan değerli parçalar arasında, Mekke'nin resmedildiği 17. yüzyıldan 'İznik Çinisi', 13. yüzyılda Bağdat'ta yaşamış önemli katip Yakut El-Musta'sımi'ye ait çok nadir bir eser olan hat, kaligrafi albümü ve 19. yüzyılın son çeyreğine ait ipek Heriz, İran halısı bulunuyor."

Müzayedede, Timur İmparatorluğu döneminden, 15. yüzyıl ortası Orta Asya'da yapılmış nadir bir eser olan "Oyma Mermer Panel", İspanya'dan 10-12. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen "Kafes İşlemeli Bronz Tütsü Kabı", 12. yüzyıl sonları İran yapımı "Zarif Keşan Çömlek Vazo", 10. yüzyıl Mezopotamya bölgesinden "Abbasi Lüster Çömlek Vazo", Timur veya Safevi İran dönemine ait, içinde falname de bulunan 15-16. yüzyıla ait "Yaldızlı Kur'an", 1370-1380 yıllarında Mezopotamya veya Tebriz'de yapılmış "Havuzda İki Turna" isimli tablo, 1580 yılında yapılmış İznik Çinisi de koleksiyonlerin beğenisine sunulacak eserler arasında yer alıyor.

Geçen yıl nisan ayında gerçekleştirilen Hint ve İslam Eserleri Müzayedesi'nde yüzde 50 oranında bir pazar payı elde eden Bonhams, Tipu Sultan'ın cephanesine ait silahların satışından 7,4 milyon poundun üzerinde bir satış rakamı elde etmiş, Ekim 2015'te ise 16. yüzyıl sonu-17. yüzyıl başında Gücerat'ta üretilmiş nadir sedef kakma tepsiyi, 962 bin 500 pound karşılığında alıcısıyla buluşturarak, haftanın en yüksek müzayede değerine ulaşmıştı.

"İslam ve Hint Eserleri Müzayedesi", 19 Nisan'da Londra'da gerçekleştirilecek.

Yorumlar