Lizbon'un tarihi harabeleri

Portekiz'in başkenti Lizbon'un merkezi 19. yüzyıldan kalma tarihi binalarla dolu. Ancak bu binaların büyük bir kısmı habere halinde. Şehrin en pahalı bölgeleri olan Avenida da Republica, Saldanha, Avenida da Liberdade, Restauradores ve Rua Augusta...

Google Haberlere Abone ol
Lizbon'un tarihi harabeleri

Portekiz'in başkenti Lizbon'un merkezi 19. yüzyıldan kalma tarihi binalarla dolu. Ancak bu binaların büyük bir kısmı habere halinde.

Şehrin en pahalı bölgeleri olan Avenida da Republica, Saldanha, Avenida da Liberdade, Restauradores ve Rua Augusta gibi bölgelerde bir çok terk edilmiş tarihi bina var. Camları kırılmış, panjurları kapalı, kapıları kilitli hatta bazılarının kapılarına ve camlarına tuğla örülmüş bir şekilde çürümeye terk edilmişler. Avrupa Birliği yasaları gereği bu tarihi binları yıkmak yasak. Restore etme imkanı olmayan ev sahipleri, çareyi binaları mühürleyip terketmekte buluyor. Yenilemeye gücü olanlar ise, binaların ön cephesini yıkmadan arka kısmını yıkarak, yeniden inşa ediyorlar.

Portekiz, alış verişte pazarlık kültürünün olmadığı bir ülke. Bu yüzden bir çok ev sahibi istedikleri fiyat verilmediği sürece ne evlerini kiraya veriyorlar ne de satıyorlar. Evlerinin yıllarca boş kalmasının göze alıyorlar. Tarihi binaların satılmamasında bu kültürün büyük payı var.

Lizbon'un İstiklal Caddesi sayılabilecek Rua Augusta, şehrin turistik merkezi. Lizbon'a gezmeye gelen herkesin mutlaka uğradığı, Portekiz yemekleri yapan restorantlarla, dünyaca ünlü markaların dükkanlarıyla dolu bir cadde. Bu cadde de bile dükkanların üstündeki bir çok ev, camları kırık ve terkedilmiş bir halde.

Lizbon, tarihi çok eski zamanlara dayanan bir şehir. 711 yılında Müslümanlar tarafından feth eldilen şehirde, hala Arapçanın ve Endülüslülerin izlerini görmek mümkün. Bir çok bölgenin ismi hala Arapça. 1755 yılında meydana gelen büyük Lizbon depreminde merkezde tek yıkılmayan bölge olan Alfama'nın ismi, Arapça ''Al-hamma'' dan geliyor. Meydana gelen bu deprem yüzünden şehirdeki bir çok bina 19. yüzyıldan kalma.. CİHAN

Yorumlar