Kosova Başkenti

Kosova Başkenti; Yüzyıllarca devam eden Osmanlı egemenliğinin sonrasında Sırpların hükmü altına giren ve 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden kosova’nın başkenti priştine’dir.

Google Haberlere Abone ol
Kosova Başkenti

Kosova Başkenti; Yüzyıllarca devam eden Osmanlı egemenliğinin sonrasında Sırpların hükmü altına giren ve 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden kosova’nın başkenti priştine’dir.

Balkanlar’ın orta bölgelerin de yer alan Avrupa’nın en yeni ve genç ülkesi konumunda bulunan Kosova, tarihler 17 Şubat 2008 yılını gösterdiğinde bağımsızlığını ilan ederek Sırp egemenliğinden kurtularak bağımsızlığına kavuştu. Ancak sorunları hiç azalmadı.

Kosova ile kardeş devleti Arnavutluğun ilk kuruluş dönemleri, roma imparatorluğu zamanında Dardania ismiyle bilinen ufak bir ülke olarak kurulur ve ilk atalarının ''Dardanlar” olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Kosova ve Arnavutluk”ta sıklıkla Dardania ismine rastlanır.

Doğu romanın gücünü kaybetmesi sonucunda Sırp ve Bulgar egemenliği altına giren Arnavut halkının milli kahramanı Fatih Sultan Mehmet’e rakip olan Kruya prensi Gjergj Kastrioti İskender Bey Türk tarih kitaplarında yerini almıştır. O devirlerde süper bir gücün hükümdarlığını yapan Fatih Sultan Mehmet ve babası olan 2. Murat’a karşı da pek çok başarı kazanmıştı. Bu başarıların ardından tüm Avrupa ülkeleri maddi ve manevi destek olarak ona çok büyük güç sağlamışlardır.

Güçlü ve büyük Osmanlı ordusu tarafından sürekli olarak kuşatılmasına ve hemen hemen her yıl oldukça büyük savaşlar içinde olmasına rağmen yaklaşık olarak 25 yıl kadar Arnavutluk prenslerince kurulan Leç Birliği’ni başarıyla ayakta tutmayı başarmıştır. Prens Kastrioti’nin heykelleri günümüzde de tüm Kosova ve Arnavutlukta oldukça sık görülebilir.

Kosova esasen, Osmanlı devletinin Avrupa’ya geçmesiyle, bir savaş alanına dönmüştü. Büyük Kosova ovası kalabalık orduların savaşmaları için oldukça uygundu. Burada yapılan birinci Kosova savaşı tarihinin en kanlı ve dramatik savaşlarına sahne olmuştur.1389 yılında 1. Murat’ın başkomutanlık yaptığı Osmanlı ordusu ile Sırpların komutanı Lazar’ın öncülüğündeki balkan ordusunun çarpışarak karşılaştığı savaşta, komutan Lazar savaş alanında öldürülmüştü.

Büyük komutan birinci Murat’ın savaş sonrasında savaş alanını dolaşırken, iki tarafın da verdiği kayıplar karşısında, “ALLAH bir daha bana böyle bir zafer göstermesin” diye dua ettiği söylenir. Bu sırada da bir Sırp askeri tarafından hançerlendi ve savaş alanında öldürülen bu tek ve ilk Osmanlı hükümdarının iç organları alınarak Kosova Ovasına bedeni ise Bursa’ ya getirilerek defnedilmiştir. Bu büyük savaş, Sırpların Osmanlılara yönelik olan isyan ve kinlerinin de pekiştiği nokta olmuştur. Günümüzde de bu büyük savaşın gerçekleştiği 28 Haziran, tarihi Sırbistan’ın bağımsızlık ve özgürlük bayramı olarak kutlanmaktadır.

Avrupa’nın en yeni ve genç ülkesi ünvanına taşıyan Kosova’nın başkenti olmasının yanı sıra ülkenin en büyük şehri olan Priştine’ de geç kalmış bu bağımsızlığı ve özgürlüğü “New Bom” anıtı kanıtlıyor. 100’e varan ülkenin resmen onaylayarak tanıdığı bu ülke Kosova Cumhuriyeti kendisini tanıyan yüze yakın ülkeye “New Bom” anıtı aracılığı ile teşekkür ediyor.

Priştine, Kosova’nın kültürel, idari, ticari ve ekonomik yönlerden merkez olan en büyük şehridir. Kosova’nın geneli ve başkent Priştine de bir yeni yapılaşma içerisindedir. Başkent Priştine de uluslar arası bir hava limanı ve Priştine Üniversitesi bulunmaktadır.

Priştine savaşın sonrasında ekonomik canlanmayla ilgili olarak şehirde birçok sayıda alt yapı çalışmaları, yol yapımları ve şehrin güneyinden başlayan oto yol çalışmaları dikkat çekmektedir.

Balkanlar’ın en büyük ve yüksek binası olarak düşünülen 400 milyon avro tutarında olan binanın inşaatına başlanmıştır. Bu muhteşem binanın 38. Katı restoranlar için ayrılarak bu yükseklikten şehrin tamamını izlemek mümkün olacaktır.  

Osmanlının eski bir kenti olan başkent Priştine de halen eski Osmanlı geleneklerinin yaşatıldığı bir şehirdir. Buradaki etnik gruplar Türkler, Boşnaklar, Arnavutlar, Rumlar ve Sırplar’dır ve çoğunluğu Arnavutlar oluşturmaktadır.

Priştinede eski Osmanlı döneminden kalma çok sayıda hamamlar, camiler ve türbeler bulunmaktadır. Ancak pek çoğu yakın zamanda yaşanan savaşında büyük etkisiyle harap olmuştur ve halen de çok bakımsızlardır.

Priştine’nin nüfusu yaklaşık olarak 600,000 kişidir. Buna göre Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat 2008 tarihinde itibaren başkent olarak tanınan Priştine, Arnavut dilindeki anlamı” Bozuk Mevsim” olarak söyleniyor. Nedeni ise hava şartlarının gün içerisinde yoğun bir şekilde değiştiğinden dolayı bu adı almıştır.

Priştine de büyük ölçüde bir Amerikan hayranlığı olduğu bilinmektedir. Bunun en büyük örneği de şehrin en işlek ve önemli caddesine ABD’ nin eski başkanı olan Bill Clinton’ın adının verilmiş olmasıdır. Ve şehrin birçok yerlerini Amerikan bayrakları süslemektedir.

Yorumlar