"Kırmızı Yorgunları' oyunu salon parası ödenmediği için iptal edildi"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan Barış Atay'ın rol aldığı 'Kırmızı Yorgunları' adlı tiyatro oyununa sansür uygulandığı iddiasını yalanladı.

Google Haberlere Abone ol
"Kırmızı Yorgunları' oyunu salon parası ödenmediği için iptal edildi"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan Barış Atay'ın rol aldığı 'Kırmızı Yorgunları' adlı tiyatro oyununa sansür uygulandığı iddiasını yalanladı. Yeşildal, "Salon tahsisi için mecburi bin 100 lira yatırılması gerekiyor. Bu para yatırılmadığı için oyuna izin verilmedi. Ödeme yapılsın, salon kendilerinin." dedi.

Emek Sahnesi'nin Twitter sayfasından yapılan açıklamada "Özen Yula'nın yazdığı, Beyti Engin'in rejisörlüğünde sergilediğimiz 'Kırmızı Yorgunları' oyunumuzun oyuncularımızdan Barış Atay'ın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dair Başkanı Ali Yeşildal'a göre 'iktidar aleyhinde çok konuştuğu gerekçesiyle' 5 Şubat 2014 akşamı Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi'ndeki temsilinin gerçekleştirilemeyeceği belirtilmiş, daha sonra Osman Hamdi Bey Sahnesi yöneticilerinin Ali Yeşildal ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, oyunun ya da oyuncuların, sahnenin aylık programında adlarının geçmemesi şartıyla (!) oynanmasına izin verildiği tarafımıza iletilmiştir." ifadelerine yer verilmişti.

Oyuncu Barış Atay ise Twitter sayfasından, "Sanata sansür ve yasak kabul edilemez. Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi'nde Kırmızı Yorgunları oynayamayacaktır. Yasakçı zihniyet nedeniyle geri çektiğimiz Kırmızı Yorgunları'nın Gebze temsili hakkında, kamuoyuna açıklamamızdır. " notunu yazarak Emek Sahnesi'nin açıklamasını kendi sayfasından yayınlamıştı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan Barış Atay'ın rol aldığı 'Kırmızı Yorgunları' adlı tiyatro oyununa sansür uygulandığı iddiasına tepki gösterdi. Ali Yeşildal, "Ben bu arkadaşı tanımam, benimle hiçbir görüşmesi olmadı. Bu oyunla ilgili benimle hiçbir görüşme yapılmadı." dedi. Yeşildal, "İktidar aleyhinde çok konuştuğu gerekçesiyle" iptal edildiği iddiasının doğru olmadığını dile getirdi. Yeşildal, ayrıca "Oyunun içeriği zaten hükümetin aleyhine değil." ifadelerini de kullandı.

İptal edilmesinin salon parasının ödenmemesinden kaynaklandığını belirten Yeşildal, şunları kaydetti: "Bu arkadaş, bu oyunu, bize 5 Şubat’ta sergilemek için bir sözlü başvuruda bulunuyor. Millete bilet satarak böyle bir oyun sergilemek istediğini belirterek sözlü başvuruda bulunuyor. Kanunen ücretli organizasyonlarda salonun tahsisi için bin 100 lira bir mecburi ödeme durumu var. Bu, Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıdır, Maliye Bakanlığından onaylanmış kanuni bir zorunluluktur. Bunu ödemesi istenmiş kendisinden. Bunu ödediğinde, makbuzu getirdiğinde, salon kendisine rezerve edilmiş zaten. Makbuz getirilmesi istenmiş, ancak bugüne kadar bu makbuz getirilmemiş. Bugün kendisine bu konuda bilgi verilmiş, ondan sonra kendisi 'Ben ücret ödemem, ödemiyorum. Oyunu da iptal ediyorum' diyerek bağırıp çağırıp ayrılmış. Bu bin 100 lirayı ödediğini ya da ödeme teşebbüsü içerisinde olduğunu ortaya koysun. Gene ödesin, gene salon kendisinin. Masrafı ödesin gelsin. Yatır gel deniyor. Bu ücret üzerinde kriz çıkıyor. Para ödenmediği halde salonu tahsis ederek ben mi suç işleyeceğim? Ayrıca benim bu konuyla ilgili bir şeyim olmadığı halde beni ortaya katması çok çirkin." CİHAN

Yorumlar