Kırgız şair Toktagül Satılganov, doğumunun 150. yıldönümünde anıldı

Kırgız şair Toktagül Satılganov doğumunun 150. yıldönümünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisi tarafından Barış ve Uyum Sarayı’nda anıldı.‘Toktagül Satılganov ve Türk Dünyası' konulu uluslararası konferansın...

Google Haberlere Abone ol
Kırgız şair Toktagül Satılganov, doğumunun 150. yıldönümünde anıldı

Kırgız şair Toktagül Satılganov doğumunun 150. yıldönümünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisi tarafından Barış ve Uyum Sarayı’nda anıldı.

‘Toktagül Satılganov ve Türk Dünyası' konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, konferansa katılan Azerbeycanlı, Kırgız ve Kazak delegelere teşekkür etti. Akademi olarak bu yıl Şıngız Aytmatov ve Manas Ansiklopedisi çıkaracaklarını dile getiren Kıdırali, Türk Dünyası’ndan genç alimlerin akademi bünyesinde çalışmalarını sergileyeceklerini hatırlattı.

Kırgızistan Kültür ve Turizim Bakanı Kamila Taliyeva’nın da katıldığı konferansta konuşmacılar Kırgız şair Toktagül Satılganov’un Türk dünyasına sunduğu eserlerden örnekler sundu.

Konferans sonunda Toktagül Satılganov Fonu temsilcileri Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali’ye Kırgız milli kıyafeti takdim etti.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Ankara’da gerçekleştirilen 31. TÜRKSOY Daimi Konseyi’nde aldığı kararla 2014 yılını Toktagül Satılganov yılı ilan etmişti.

1864-1933 yılları arasında yaşayan Kırgızların meşhur şairi Toktagül Satılganov, ömründeki zorluklara rağmen 13 yaşından sonra yazdığı şiirler ülke geneline yayıldı. 1898 yılında Rusya Çarlığı’na karşı Andijan Ayaklanması’na katıldığı suçlamasıyla idama mahkum edilen şair daha sonra cezası hafifletilerek 7 yıl Sibirya’ya sürgüne gönderildi. 1903 yılında serbest kaldıktan sonra vatanına dönen şair daha sonra halk tarafından çok beğenilen şiirler yazdı ve öğrenciler yetiştirdi. CİHAN

Yorumlar