Osmanlı kadınları dekolte giyer miydi?

Tarih bilgisinden yoksun bir şekilde hazırlanan Osmanlı temalı dizilerdeki bilgisizlik konunun uzmanı İlber Ortaylı'nın tepkisini çekti

Google Haberlere Abone ol
Osmanlı kadınları dekolte giyer miydi?

Son yıllarda popüler hale gelen Osmanlı temalı dizilerdeki hatalar ve cehalete en büyük tepki Tarih Profesörü İlber Ortaylı'dan geldi. Dizilerde Osmanlı kadınlarını derin dekolteli, açık saçık gösteren senaryolara sert tepki gösteren Profesör Ortaylı, Osmanlı sultanlarının tamamen kapalı giyindiklerini söyledi. 

Beyoğlu Belediyesi’nin "Öncü Kadınlar" projesinin ilki olan "Lider Kadınlar Valide Sultanlar" etkinliği önceki akşam Cemal Reşit Rey’de yapıldı. 

Erhan Afyoncu’yla birlikte konuşmacı yapılan Tarih Profesörü İlber Ortaylı,ortaylı, önce TRT 1 sunucusu Pelin Çift’i, ardından "Muhteşem Yüzyıl"ın yapımcısı Timur Savcı’ya tepki gösterdi.

Çift’e, "Diziden soru sorma, beni diziyle yan yana getirme. Bir daha çıkarsam soruları önceden kontrol edeceğim. Benim zor bir adam olduğumu söylemediler mi sana?" diyen Ortaylı, sunucunun sahneye davet ettiği Timur Savcı’ya da şunları söyledi:

"Dizide ‘Venedik Prensesi geliyor’ diyor. Venedik’in prensesi olmaz. Venedik, cumhuriyettir çünkü. Sonra affedersin 16. asırda kimse turistik gezi için İstanbul’a gelmez. Kanuni Süleyman, divanı hümayunda öyle bir tabloya oturtulmaz."

Salondaki kadınlardan biri Ortaylı’ya, sultan kıyafetlerinin dekolte olup olmadığını sordu. Ortaylı, Osmanlı sultanlarının dizideki gibi dekolte değil, vücutta hiç açık bırakmayacak şekilde kapalı olduğunu söyleyince salon alkıştan inledi.

Yorumlar