İKÇÜ kampüsü ödüllü kısa filmleri ağırladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) kampüsünde iki gün süren gösterimlerde üniversiteli gençler, kurmaca ve belgesel türlerinde toplam 18 kısa filmi seyretme fırsatı buldu.

Google Haberlere Abone ol
İKÇÜ kampüsü ödüllü kısa filmleri ağırladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) kampüsünde iki gün süren gösterimlerde üniversiteli gençler, kurmaca ve belgesel türlerinde toplam 18 kısa filmi seyretme fırsatı buldu. Yerli ve uluslararası film festivallerinden ödülle dönen Türk yapımı kısa filmler, İKÇÜ’lü öğrencilerin ayağına getirildi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü tarafından düzenlenen "Ödüllü Kısa Filmler Kampüse Geliyor" etkinliği, gösterimlerin ardından "Yönetmenleriyle Kısa Film" adlı söyleşiyle son buldu.

Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Soydan’ın öncülüğündeki gösterimlerin söyleşi bölümüne, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan'ın da aralarında bulunduğu akademisyenler katıldı. Sinema yazarı ve film eleştirmeni Burçak Evren’in moderatörlüğündeki söyleşide, çektikleri kısa filmleri öğrencilerle buluşan yönetmenler Öğr. Gör. Musa Ak, Öğr. Gör. Hasan Basri Özdemir, Hakan Hücum, Koray Sevindi ve Abdurrahman Öner, kısa film sektörü ve filmleri hakkında öğrencilerin sorularını cevapladı. Gazeteci yazar Evren, yeni bir üniversite olan İKÇÜ'ye, Türkiye’de bir çeşit üvey evlat muamelesi gören kısa film ve belgesel konusunda gösterdiği duyarlılık için teşekkür etti. Son beş yılın en iyi filmlerini sanatseverlerle buluşturmasının oldukça sevindirici olduğunu belirten Evren, “Buradaki her film, 20’nin üzerinde ödül aldı. Bu yarışmaların birçoğunu yerel yönetimler düzenliyor. Koydukları ödüller ise bin ile 5 bin lira arasında değişiyor. Ne yazık ki belediyeler, bin liralık ödülü vermiyor. Yerel yönetimler, sanata katkıda bulunurken bin liralık ödülü vermeyerek sanatçıya bu meblağı çok görüyor. Çok güç şartlarda sanat icra etmeye çalışanlara bu şekilde davranılması, bu alanın başka bir sorunudur.” dedi.

"Buhar" filminin yönetmeni Abdurrahman Öner ise Türkiye’de kısa filmin ticari getirisi olmadığını, ödüllerin de ancak maliyeti çıkarmaya yettiğini söyledi. Öner, "Çok sevdiğiniz için aşkla yaptığınız zaman bir şeylerin karşılığını alıyorsunuz." şeklinde konuştu. "Mada" filminin yönetmeni Öğr. Gör. Musa Ak da belgesel türünün Türkiye’de fazla gösterim alanı bulamadığından dert yanarak, "Biz de daha çok kitleye ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Filmlerimizi çok büyük emeklerle çekiyoruz. Festivaller bizim için tek alan. Ödül alırsanız, gösterim alanınız artıyor. Artık herkes dizilere yöneldi, Türkiye’de belgesel zor durumda. Biz genç yönetmenler bunu aşmaya çalışıyoruz." dedi. "Mesut" filminin yönetmeni Hakan Hücum, "İnsanlara aktarmak istediğiniz şeyler var. Aktarmak istediklerimizi her türlü görsel ve işitsel teknikleri kullanarak, kısa film aracılığıyla anlatmak çok büyüleyici. Kısa film, insanlara uzun metrajlı filmden çok daha fazla his aktarabilir. İyi bir kısa film izlemek, uzun filmden daha zevkli olabilir. Bir kişinin bile gelip, 'Sizin filminizi izledim, beğendim.' demesi, bizler için çok büyük mutluluk." diye konuştu.

Söyleşinin sonunda misafir yönetmenlere teşekkür plaketi veren Rektör Akhan, sanat dolu bir etkinliğe evsahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Akhan, “Umarım ki bizim de aramızdan iyi yönetmenler, senaristler, sinemacılar çıkar. Ülkemiz güzel yerlere doğru ilerleyecekse bu sadece tıpta, mühendislikte, fen bilimlerinde olmaz. Sosyal alanlarda da, sanatta da öne çıkılması, başarılar kaydedilmesi gerekir.” dedi. CİHAN

Yorumlar