Hollanda'daki Türk STK'lar Almelo'da açılan anıtı protesto ettiler

Hollanda'nın Almelo şehrinde Ermeni Havari Kilisesi 'Surp Krikor Lusavoritch' binası içinde anıt açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'daki Türk STK'lar Almelo'da açılan anıtı protesto ettiler

Hollanda'nın Almelo şehrinde Ermeni Havari Kilisesi 'Surp Krikor Lusavoritch' binası içinde anıt açıldı. Ermeni din adamları tarafından açılan anıt, 16 taştan oluşuyor. Anıtların açılışına Hollanda'daki siyasilerin yanı sıra, Almelo Belediye Başkan Yardımcısı Jan van Marle, Fransa'dan ve çeşitli ülkelerden davetliler katıldı.
Almelo Ermeni Anıt Komitesi Başkanı Harout Boghossian, yaptığı açıklamada anıtın açılması için 5,5 ay önce Almelo Belediye'sine müracaatta bulunduklarını söyledi. Boghossian " Almelo ve çevresinde yaklaşık 7 bin Ermeni yaşıyor. 24 Nisan bizim her yıl ölülerimizi andığımız gündür. Bu sene farklı bir anma tören, düzenledik. Ermeni Havari Kilisesi içerisine anıtın açılışını yaptık. Ermeni Hıristiyan Kilisesi'nin sembolü olan 16 anıt taşın açılışını yaptık. Dikilen anıtta henüz 'soykırım' ibaresini yazamadık. Bu konuda Almelo Belediyesi ile temaslarımız sürüyor" dedi.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASINI ÖNEMLİ BULUYORUZ
Boghossian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını olumlu bulduklarını söyledi. Boghossian "Erdoğan'ın açıklamalarını olumlu buluyoruz. İlk defa Türkiye Başbakanı böyle bir açıklama yaptı. Beklentimiz bunu tamamen tanımaları. Burada bu dönemde ki insanları sorumlu tutmak da doğru değil. Başbakanın konuşmasını bu açıdan önemli buluyoruz. Bizler arşivleri açmak istiyoruz. Aynısını Türkiye'den de bekliyoruz."

TÜRK STK'LAR ALMELO BELEDİYESİNİ UYARDI

Söz konusu anıta karşı Hollanda'daki Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri belediye önünde bir araya gelerek protesto gösterisi düzenledi. Ellerinde Türkiye ve Azerbaycan bayrakları ile yaklaşık 300 kişi protestoya iştirak etti. STK'lar Almelo Belediye Başkan Yardımcısı Jan van Marle'ye Türk toplumunun hassasiyetlerini dile getiren bir bildiriyi takdim ettiler.
Almelo'da Ermeni Havari Kilisesi'nin bahçesine açılan anıttan daha önce de 24 Nisan 2001 tarihinde Assen şehrinde, De Boskamp mezarlığında üzerinde “1910-1920 dönemindeki Ermeni atalarımızın anısına” yazısı bulunun ilk anıt dikilmişti.
CİHAN

Yorumlar