Genç yönetmen çektiği 2 belgeselle 6 ödül almayı başardı

Kayseri Erciyes Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Mardinli Mustafa Uluç’un çektiği 'LAT' ve 'Sınırın Ötesindeki Gelinler' adlı 2 belgesel, ulusal ve uluslararası yarışmalarda toplam 6 ödül aldı. Uluç, LAT belgeselinin...

Google Haberlere Abone ol
Genç yönetmen çektiği 2 belgeselle 6 ödül almayı başardı

Kayseri Erciyes Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Mardinli Mustafa Uluç’un çektiği 'LAT' ve 'Sınırın Ötesindeki Gelinler' adlı 2 belgesel, ulusal ve uluslararası yarışmalarda toplam 6 ödül aldı. Uluç, LAT belgeselinin yeni olduğunu belirterek, ulusal ve uluslararası yarışmalara göndermeye devam ettiklerini, belgesellerin birçok yerde de gösterime girmeye devam ettiğini kaydetti.

LAT belgeselinin Batman’a bağlı Çayüstü köyünde çekildiğini anlatan Uluç, belgeselin köylülerin mağaradaki yaşamlarını ve sıkıntılarını dile getirdiği ifade etti. Uluç, belgesin hikayesini şöyle anlattı: "Çayüstü köyü halkı, atalarından dedelerinden beri mağarada yaşadıklarını dile getiriyor. Devletin ilgisizliği, ekonomik sıkıntılar 21. yüzyıla kadar mağarada yaşamalarına sebep olmuş. Bugün de halen mağarada yaşıyorlar. Hayvancılıkla ve ufak da olsa tarımla uğraşıyorlar. Belgeselde 4 farklı ailenin hayatı ele alındı. Ailelerin sıkıntıları, yaşam koşulları, ötekileşmeleri belgesel akışı içerisinde yer alan konular. Evet belgeselin konusu mağarada yaşayan insanlar. Kürt olan bu insanlar yıllardan beri mağarada yaşıyorlar, hayvancılık ve tarımla uğraşıyorlar. Maddi sıkıntılardan dolayı mağaradan çıkıp kendilerine ev yapamıyorlar. Köyün çoğunu yaşlılar oluşturuyor. Köyde okul cami ve sağlık ocağı olmadığından çocuklarının köye gelmeyip şehirde yaşadıklarını ve yalnızlıklarını dile getiriyorlar. Zor ve güç bir hayatın içinde olduklarını, devletin artık kendilerini mağaradan çıkarıp 80 yıldır verdiği sözü tutması gerektiğini ve bu hayatın artık çekilmez bir hal aldığını ifade ediyorlar. Atalarından, dedelerinden beri mağarada yaşıyorlar. 'Gözlerimizi mağarada açtık, mağarada büyüdük' diyorlar. Tarihleri ile ilgili açıkçası pek bilgileri yok ama onlardan dinlediğim kadarıyla beş dedeye kadar atalarını sayabiliyorlar. Bu da aşağı-yukarı 200 yılık bir geçmişi oluşturuyor.”

SINIRIN ÖTESİNDEKİ GELİNLER BELGESELİ SURİYELİ KADINLARIN ÖYKÜSÜ ANLATIYOR

'Sınırın Ötesindeki Gelinler' adlı belgeselin de Türkiye ile Suriye arasındaki sınır evliliklerini konu aldığını belirten Uluç, “Belgeselde Suriye’de yaşamını sürdüren kadınların yeni bir kültür ve yeni bir toplum ile tanışmalarını ve bu toplum içerisine nasıl adapte oldukları ifade edilmektedir. Bugün bu evlilikler halen devam etmektedir özellikle de aşiret kültürünün hakim olduğu sınır illerinde halen canlılığını korumaktadır. Bu tür evlilikler Suriye ile akrabalık bağı olan illerde hem akrabalık bağlarını güçlendirmek hem de aradaki sınırı bir engel olmaktan çıkarmak adına halen devam etmektedir. Tabi bunun istismar boyutu da var belgeselde. Bunu da görebilirsiniz; özellikle Suriye’deki ekonomik yapının zayıflığı ile Suriye halkı tarafından Türkiye’nin Avrupa gibi görülmesi bu evlilikleri daha da artırıyor ve bu, istismar boyutuna kadar ulaşıyor. Türkiye’de 50- 60 yaşında bir adam 5 -6 bin lira karşılığında Suriye’den genç bir kadınla evlenebiliyor. Belgeselde konuşan kadınlardan biri olan Dilan Hanım sadece Kürtçe bildiğini hastaneye ya da başka bir yere gitmek istediklerinde Türkçe bilmedikleri için tek başlarına gidemediğini ve bunun da kendileri için sıkıntı oluşturduğunu ifade ediyor. Yeni bir dil, farklı bir kültüre uyum, genç yaşta evlendirilmeler ve bu tür evliliklerin istismarı belgeselde yer alan konuları oluşturmaktadır. Belgeselde konuşan kadınlar 27-29 yaş aralığındalar. Kadınların hiçbiri Türkçe bilmedikleri için devletin resmi bir kurumunda çalışamıyorlar ve bundan da şikayetçiler. Belgeselimiz 18 dakikalık bir film. Yurt içi ve yurt dışında ilgi görüp birçok yerde gösterime girdi.” diye konuştu.

Sınırın Ötesindeki Gelinler belgeseli Cros Roads Film Festivali'nde de 3.’lük ödülü aldı. Belgesel 2013 8. Datça Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali, Belgesel Film Yarışması ile 2013 6. Kristal Klaket Kısa Film Yarışması belgesel kategorisinde finale yükseldi. LAT belgeseli ise 2014 2. Altın Çınar Film Festivali Ulusal Belgesel dalında finale kaldı.

CİHAN

Yorumlar