Fetih 1453'ün Fatih'i, Adana'da son oyununa çıkıyor

Fetih 1453 filminde canlandırdığı Fatih Sultan Mehmet karakteri ile dikkat çeken Devrim Evin, Adana Devlet Tiyatrosu’nda ‘Bir İnsan, Bir Ağaç ve Bir Köpek’ adlı oyun ile seyircinin karşısına çıkacak.

Google Haberlere Abone ol
Fetih 1453'ün Fatih'i, Adana'da son oyununa çıkıyor

Fetih 1453 filminde canlandırdığı Fatih Sultan Mehmet karakteri ile dikkat çeken Devrim Evin, Adana Devlet Tiyatrosu’nda ‘Bir İnsan, Bir Ağaç ve Bir Köpek’ adlı oyun ile seyircinin karşısına çıkacak.

Adana Devlet Tiyatroları’nda yönetmen Umut Toprak ile birlikte basının karşısına çıkan Evin, tek kişilik ve tek perde olan oyun ile Adana’daki son sahnesini yapacağını, gelecek sezon İstanbul’a tayin olacağını söyledi. 21 Ocak'ta ilk gösterimi yapılacak ‘Bir İnsan, Bir Ağaç ve Bir Köpek’ adlı oyun için yaklaşık 1 yıldır hazırlık yaptıklarını vurgulayan Evin, "Öyle bir oyun yapalım ki, 5-6 yıl oynanmaya devam etsin ve anlamlı bir sanat eseri olsun istedik. Bundan dolayı çok önemli insanları bir araya getirdik. Sıradan bir eser değil bu. Festivallerde oynayacak. Fiziksel olarak zor bir oyun. 6 metre ağacın üzerinden oynanan bir performans oyunu bu." diye konuştu.

Oyunun yönetmeni Umut Toprak ise Bulgar yazar Yordan Radichkov'a ait Lazaritsa adıyla bilinen oyunu ‘Bir İnsan, Bir Ağaç ve Bir Köpek’ adıyla Türkiye’de ilk kez tiyatro sahnesine taşıyacaklarını belirtti. Çalıştıkları ekiple ilgili de bilgi veren Toprak, oyunun dekor tasarımcılığını Ali Cem Köroğlu, kostümlerini Bengisu Mukiyen, ışık tasarımcılığını Halil İbrahim Karahan, ikinci yönetmenliğini Şirin Aktimur Toprak ve müziklerini ise Nuri Harun Ateş’in üstlendiğini ifade etti. Toprak, oyunun baş kahramanının isminin ise Lazar olduğunu vurguladı. Oyunda, çevresine hakim olan, doğaya hakim olan ama her şeyi kontrol etme güdüsüyle çevresine sürekli zarar veren, her şeyi hükmü altına almak isteyen insanın ele alınarak eleştirildiğini dile getiren Toprak, “Oyun, insanoğlunun kendini her şeyin efendisi olarak görmesini konu alıyor. Bir adam köpeğinin kuduz olduğundan şüphelenip öldürmek için ormana götürüyor. Tüfekle daha iyi nişan almak için ağaca çıkıyor. Ateş ediyor ama kurşun köpeğin tasmasına isabet ediyor ve köpek özgür kalıyor. Adam da korkusundan ağaçtan inemiyor ve ağaçta mevsimler değişiyor. Her mevsim adam 10 yıl yaşlanıyor. Köpek ölüyor ama adam içine yerleşen o korku nedeniyle inemiyor ve korkuyla adamın yaşamı orada sona eriyor. İnsanların doğayla çarpık ilişkisini ele alan bir oyun. İnsan aslında ihtiyacı olduğu kadarıyla yetinse sorun yok ama öyle yapmıyor.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar