Ferhan Şensoy kavuğunu, Rasim Öztekin'e devretti

İsmail Dümbüllü'nün Münir Özkul'a devrettiği, Hasan Efendi'nin kavuğu, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin'e devredildi

Google Haberlere Abone ol
Ferhan Şensoy kavuğunu, Rasim Öztekin'e devretti
Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, İsmail Dümbüllü'nün Münir Özkul'a devrettiği, Hasan Efendi'nin kavuğunu, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin'e devretti.

Beyoğlu'ndaki Ses Tiyatrosunda düzenlenen törenle kavuğu devreden Şensoy, 1980'de Ortaoyuncular'ı, 1981'de de kendi üslubunda oyuncular yetiştirmek üzere Nöbetçi Tiyatro'yu açtığını söyleyerek, Rasim Öztekin'in Nöbetçi Tiyatro'ya ilk katılanlardan biri olduğunu aktardı.
Şensoy, Öztekin'in sonraki yıllarda Ortaoyuncular'da profesyonel olarak da rol aldığını vurgulayarak, "Ondan sonra da Ortaoyuncular'ın bütün oyunlarında oynadı. Hatta ben askerlik görevimi yaparken, oynayamadığım iki oyun var. Rasim ara sıra yeri gelince, 'Ben Ortaoyuncular'da Ferhan'dan çok daha fazla oyun oynadım' diye gururla anlatırdı. Daha sonra da bu tiyatroda birlikte oynadık" ifadelerini kullandı.

Kavuğun ilk sahibi Hasan Efendi'nin de Ses Tiyatrosu'nda oynadığına dikkati çeken Şensoy, şöyle devam etti:

"Hasan Efendi'nin kavuğunu devrettiği çırağı İsmail Dümbüllü, bu tiyatroda oynamış. Münir Özkul meslek yıllarında bu tiyatroda, Ortaoyuncular'a katıldıktan sonra da bu tiyatroda oynadı. Rasim'le biz 20 küsur yıldır bu tiyatroda oynuyoruz. Kavuk 100 yılı aşkın süredir Ses Tiyatrosu'ndan çıkmamış. Kavuk, Ses Tiyatrosu'nu seviyor. Bana emanet edilen bu kavuğu, Rasim Öztekin'e devretmekten gurur duyuyorum. 5. kavukluyu selamlıyorum."

Şensoy kavuğun müzeye gitmemesi gerektiğini ancak kendisinden sonra gelen kuşaklarda aklına gelen bir kavuklu adayı olmadığını belirterek, "Yeni kuşaklar, tiyatroya pek yüz vermiyorlar. Onlar, dizilerde ve reklamlarda oynamak istiyorlar. Arkamızdan gelen öyle bir ordu yok. Genel anlamda Türkiye'de tiyatro her gün daha küçülüyor." dedi.

Tiyatroculuğun yeni kuşaklara cazip gelmediğini ifade eden Şensoy, "Türk tiyatrosunun durumu gerçekten zor. Oradan kavuklu çıkar mı çıkmaz mı bilemiyoruz. Gönlümüz ister ki biri çıksın da Rasim de ona devretsin ve gelenek sürsün isteriz ama bu konuda çok umutlu değilim. Ayrıca 27 yıldır, 'kime vereceksin, niye vermiyorsun, mezara mı götüreceksin' sorularıyla karşı karşıyayım. Bu gece rahat uyuyacağım. Rasim düşünsün" diye tamamladı.

Ferhan Şensoy'un elini öperek ve Şensoy'a sarılarak kavuğu devralan Öztekin de kariyerinde Beyoğlu'nun çok önemli olduğunu ifade ederek, "Beyoğlu'nda gezerken bir okul buldum. Orada dünyaya bakışı, dünyayı yorumlamayı, bakış açılarını öğrendim. Yıllar sonra Beyoğlu'nda gezerken bir usta buldum kendime. Burada başöğretmenim Ferhan Şensoy olmak üzere bir çok usta, benim konservatuvarım oldu." değerlendirmesini yaptı.

Rasim Öztekin, Şensoy'un çırağı olmaktan gurur duyduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
"Ben (kavuğu) çok çabuk devretmek isterim ki bu gelenek sürsün ve gerçekten bir gelenek haline gelsin. Bunu layık olana ve çabuk devrettiğim sürece bu gelenek sürecektir. Bu geleneğin sürmesi, daha önce bu kavuğu kazananlar için de iyi bir şey. Benden sonra bittiği zaman bu geleneğin bir anlamı kalmayacak çünkü. Kavuk müzeye gittiği zaman hiçbir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla bu geleneğin sürmesi lazım."

Törene katılan ünlü oyuncu Münir Özkul'un kızı Güner Özkul da AA muhabirine yaptığı açıklamada, kavuğun Ferhan Şensoy'a verildiği günü hatırladığını ve babasının kavuğu devretmesini canı gönülden desteklediklerini söyledi.

Özkul, kavuğun Ferhan Şensoy'a verilmesine çok sevindiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bizce çok çok doğru bir karardı çünkü Ferhan Şensoy'un tiyatrosu çok özel bir tiyatro. Hem geleneksele yakın hem fütürist bir tiyatro diye düşünüyorum ben. Yani zamansız ve her zamana hitap edebilecek bir tiyatro. Ferhan Şensoy oyuncu ve yönetmen olarak çok önemli ama yazdığı metinlerle daha da çok önemli biri. Dolayısıyla tiyatroya çok kalıcı şeyler bıraktı. O zaman da doğru bir karar olduğuna inanmıştım ama bugün kavuğun Rasim ağabeye verilmesini ise bir ustadan bir ustaya geçmesi gibi değil de bir nöbet değişimi gibi görüyorum. Babam Ferhan ağabeye verdi ama Ferhan ağabey nezdinde bütün Ortaoyunculara verdi. Zaten bugüne kadar aynı zamanda Rasim ağabeyin ve Baykal Kent'indi. Bu tiyatroda babamla ya da babamsız rol almış herkesindi kavuk. Bundan sonra sorumluluğunu Rasim ağabey taşıyacak. Kararları o verecek."

Törende Ferhan Şensoy, Tuncel Kurtiz, Baykal Kent ve Rasim Öztekin'in 2000 yılında oynadığı "Çok Tuhaf Soruşturma" isimli oyundan bir bölüm videodan yayınladı. Oyunun kısa bir bölümünü de Şensoy ile Öztekin sahnede sergiledi.

Öztekin'in Düğün Dernek filmindeki rol arkadaşları Ahmet Kural ve Murat Cemcir ile Aydın Boysan, Birol Güven, Derya Baykal, Pelin Öztekin, Zeliha Berksoy, Mete Horozoğlu ve Ulvi Alacakaptan gibi ünlü isimler de töreni izleyenler arasında yer aldı.

Yorumlar