Ev'de Tarihi Su Kanalı Bulundu

Bahçesinde tarihi bir su kanalı bulunan evi satın alarak restore eden Konak Belediyesi, bir tarihi daha su yüzüne çıkartarak sanat'a destek olmaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ev'de Tarihi Su Kanalı Bulundu

Yıllarca kulaktan kulağa dolaşarak efsaneleşen Agora ile Kadifekale’yi birbirine bağlayan tüneller, Konak’ın tarih kokan geçmişine bir ışık daha tuttu. Ortaya çıktıktan sonra arkeoloji çevrelerinde büyük yankı uyandıran su kanallarının korunması için ilk destek, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’dan geldi. Agora semtinde bir gecekondunun bahçesinden başlayan, Kadifekale’ye doğru gittiği belirlenen ve içinden su akan tünel, belediyenin gecekonduyu satın almasıyla tarihi öneminin yanında turizme kazandırılacak bir değere dönüştü. 

Tünelin içinde bulunan çeşmenin de doğurganlığı arttırmayı ve sütü bollaştırmayı ifade eden “Sütveren Anne” inancının başlangıç noktasını oluşturduğu ortaya çıktı. Meryem Ana’ya kadar gidebilen bir inanışın parçası olan bu çeşme ve şehrin tarihi su şebekesi, Tünelli Ev projesiyle dünyaya açılacak. Başkan Tartan, yaptığı açıklamada Büyük İskender’in Kadifekale efsanesinin Tünelli Ev'le gerçek bir boyut kazanacağını ifade ederek “Avlusundan tünele girilen ev, Arkeopark projesini gerçekleştireceğimiz Altınpark alanına çok yakın bir konuma sahip. Yine bu bölgede bir semt merkezimiz, Kadın Müzesi ile Radyo ve Demokrasi Müzemiz yer alıyor. Tünelli Ev’in projesi de tamamlanarak restorasyon çalışmalarına başlandı. Proje Koruma Kurulu’nca da onaylandı. 

Restorasyondan sonra semt tarihi ve anı evi olarak kentin hizmetine sunacağız. Agora ve Basmane çevresi, her geçen gün eski güzel anılarına, turizm merkezi olacağı bir geleceğe yaklaşıyor. Kente küçük sihirli dokunuşlarla İskender’in rüyasında gördüğü kat kat mutlu insanların yaşadığı İzmir’i bugün gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yorumlar