Dr. Omura: Kırıkkale'nin tarihi, Anadolu tarihidir

Kırıkkale Üniversitesi'nde, Kaman Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Dr. Sachihiro Omura tarafından, "Kızılırmak Havzası Arkeolojisi" konulu bir konferans verildi.

Google Haberlere Abone ol
Dr. Omura: Kırıkkale'nin tarihi, Anadolu tarihidir

Kırıkkale Üniversitesi'nde, Kaman Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Dr. Sachihiro Omura tarafından, "Kızılırmak Havzası Arkeolojisi" konulu bir konferans verildi. Yahya Kemal Salonu'ndaki konferans, Kırıkkale ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi (KATAM) Müdürü Doç. Dr. Hamit Pehlivanlı'nın açılış konuşmasıyla başlandı. Dinleyici olarak ise İl Kültür ve Turizm Müdürü Yahya Kemal Er, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

KATAM’ın çalışmaları hakkında bir slayt sunumu yapan Doç. Dr. Pehlivanlı, Dr. Omura’yı üniversitede ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek teşekkür etti. Omura ise Kaman Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve kuruluşu hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Japon Prensi Mikasa tarafından verilen destekle bu enstitüyü kurduk. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın vermiş olduğu arsaya bir müze kurduk. Burada hafta sonları eğitim veriyoruz. Orta Anadolu’da üç bölgede kazı yapıyoruz. Yaptığımız kazılar sadece Kırıkkale ya da Kaman değil, Anadolu için çok önemli. Görüyoruz ki Anadolu’nun tarihi, MÖ 15 bine dayanıyor. Ben kazı yaparken yerli halk, 'Japonlar burada neden kazı yapıyor?' diye soruyordu. Anadolu'da bambaşka bir dünya var. Anadolu'ya her yerden kültür geldi, bu kültürleri bilmek için kazmak lazım. Özellikle Orta Anadolu'nun tarihinde, dünyanın her çeşit kültürü var. Dünya tarihinin hepsi Orta Anadolu'da. Biz Japonlar bunu bilmek istiyoruz." CİHAN

Yorumlar